WHO ZASJEDA

Kreću pregovori o sporazumu za sprečavanje budućih pandemija, SAD i Kina opiru se novim obvezama

Države članice WHO-a suglasile su se početi pregovore nakon što su premostile jaz između dviju strana predvođenih EU-om i SAD-om

Ilustracija

 Matthias Bein/AFP

Predstavnici 194 države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak počinju trodnevno zasjedanje na kojem će pregovarati o sporazumu o sprečavanju budućih pandemija.

Diplomati su u nedjelju objavili da su se države članice WHO-a suglasile početi pregovore o budućem sporazumu o sprečavanju pandemija nakon što su premostile jaz između dviju strana predvođenih Europskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Nacrt dokumenta, postignut pregovorima tijekom vikenda, bit će predstavljen ministrima zdravstva u ponedjeljak i očekuje se će biti prihvaćen na trodnevnoj sjednici WHO-a.

Prema nacrtu pregovori bi trebali najkasnije početi u ožujku 2022.

Još se ne zna hoće li konačni ishod biti pravno obvezujuć sporazum, no SAD i Kina su skeptične i opiru se svakoj novoj multilateralnoj obvezi.

Globalni sporazum o sprečavanju pandemija trebao bi biti spreman u svibnju 2024.

Obuhvaćao bi razmjenu informacija i sekvenciranje genoma novih virusa te potencijalna cjepiva i lijekove razvijena istraživanjima.

Diplomatski uspjeh države članice WHO-a postigle su u vrijeme kada raste zabrinutost zbog pojave nove varijante koronavirusa - omikron koja je prvi put detektirana u Južnoj Africi u studenome i čini se da se brzo širi svijetom, podsjeća agencija Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 17:57