‘TOGA JE DOSTA‘

Kreću sudske tužbe: ‘Avioni su postali komore za mučenja, sad se već moramo dodirivati s putnicima‘

Pravila bi mogli mijenjati jedino kad bi se pokazalo da broj i veličina sjedala utječe na sigurnost putnika

Ilustrativna fotografija

 Matt Hunt/Zuma Press/Profimedia/Matt Hunt/zuma Press/profimedia

Bijesni Amerikanci preplavili su prigovorima Federalni ured za avijaciju - dosta im je preuskih i pregusto postavljenih aviosjedala, žale se da je letenje danas bolno i da su prisiljeni dirati se sa suputnicima jer u zrakoplovima naprosto nema dovoljno mjesta.

62-godišnja Tina Dixon tako je Wall Street Journalu izjavila da je sjedenje u zrakoplovima nova vrsta komora za mučenje, a 37-godišnja Victoria Carter kaže kako je došlo do toga da sada za najgora sjedala u avionu treba izdvajati svote novca kao da plaćaš prvu klasu.

Regulacija u Sjedinjenim američkim državama trenutno određuje širinu prolaza te maksimalni dozvoljeni broj sjedala u avionu, ali ne i njihov minimalni broj ili veličinu. Kako su nedavno izjavili u jednom sudskom procesu, pravila bi mogli mijenjati jedino kad bi se pokazalo da broj i veličina sjedala utječe na sigurnost putnika, no tvrde kako se dosad u praksi nije pokazalo da jedno zavisi od drugog.

Ipak, nakon što su lani zaprimili čak 26 tisuća prigovora putnika koji su upozoravali upravo na ovaj problem, moguće da je stiglo vrijeme kad će se regulacija morati mijenjati.

Prošli mjesec, u Kongres je pristigao prijedlog zakona kojim bi se nadogradilo postojeća sigurnosna pravila i standardi u zrakoplovima, a čime bi se, piše WSJ, napokon malo proučila pravila koja se odnose na veličinu i na broj sjedala u avionima.

"Sjedala su napravljena na način da zadovoljavaju potrebe ljudi iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Danas u takvo sjedalo teško može stati osoba visoka preko metar i 80 te teška 90 kilograma", jedan je od zaprimljenih prigovora putnika.

"Visok sam metar i 70, i čak je meni teško smjestiti se u takvo sjedalo, a kamoli osobama većima od mene", prijavio je drugi.

Federalni ured za avijaciju sada stoga proučava sve komentare koje su zaprimili, a Udruga "Aviokompanije Amerike" kazale su kako aviokompanije počinju investirati u tehnologiju uz pomoć koje će maksimalizirati osobni prostor putnika, ali i njihovu sigurnost te udobnost.

U ožujku ove godine udruženje FlyersRights.org predalo je Prizivnom sudu u Columbiji peticiju kojom zahtijeva da Federalni ured za avijaciju odredi neke standarde po pitanju veličine sjedala i razmaka, no iako je peticija odbijena, sud se složio kako su aviosjedala doista premala.

Zanimljivo je bilo iskustvo 34-godišnjeg Matt Connera koji je ispričao kako mu je najgore kad osoba ispred njega spusti svoje sjedalo te ga udari o koljena. Visok je oko metar i 90 i kazao je kako se zamalo u potpunosti odrekao letenja prije dvije godine nakon iskustva na letu Boston - Dublin kad je iznimno visoki i veliki putnik ispred njega u potpunosti spustio svoje sjedalo na njegova koljena i ostavio ga u toj poziciji cijeli let.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:29