CRNI DAN U EUROZONI

Kreditni rejting spušten za čak devet zemalja eurozone! Najbolji rejting zadržala samo Njemačka

Na udaru su se našle Francuska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Malta, Italija, Španjolska, Portugal i Cipar
 AFP

BRUXELLES - Standard & Poor's , agencija za financijsko ocjenjivanje, snizila je kreditni rejting za čak devet zemalja. Na udaru su se našle Francuska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Malta, Italija, Španjolska, Portugal i Cipar, objavila je agencija sinoć na svojim internetskim stranicama.

Revizija ocjene dugoročne zaduženosti Agencija je napravila za 16 od 17 zemalja eurozone. Na popisu nije bila jedino Grčka čiji se rejting otprije nalazi u statusu 'junk' - smeće .

- Odluka je donijeta prvenstveno zbog naše procjene da inicijative europskih dužnosnika možda neće biti dovoljne da se u potpunosti odgovori na sustavan financijski stres u eurozoni - priopćio je S&P na svojoj internetskoj stranici.

Francuskoj i Austriji rejting je snižen s najviše ocijene AAA na AA+, no s negativnom perspektivom. U skoroj budućnosti je moguće da se tim zemljama rejting snizi za još jedan stupanj.

Austrija se našla u negativnoj prognozi zbog 'ranjivosti austrijskog bankarskog sektora' koji je snažno zastupljen u zemljama istočne Europe i u Mađarskoj, državama koje su već značajno pale zbog financijske krize.

S druge strane, Francuskoj se 'ne piše dobro' zbog 'pogoršanja političkih, financijskih i monetarnih pokazatelja' s kojima je zemlja značajno povezana. Ovo je prvi put da je Francuskoj snižen rejting od 1975. godine.

Najvišu razinu rejtinga AAA zadržale su Njemačka, Nizozemska, Finska i Luksemburg, no samo Njemačka ima stabilnu perspektivu dok ostalima prijeti sniženje rejtinga.

I susjedna Slovenija bila je 'žrtvom petka 13.', smanjen joj je rejting na A+, kao i Slovačkoj na A te Malti na A-, no samo Slovačka ima stabilnu perspektivu.

Sniženje rejtinga zahvatilo je i Španjolsku (s AA na A) uz negativnu prognozu, odnosno s 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen ako vlada ne provede reforme na tržištu rada. Italiji je rejting snižen za čak dvije razine, s A na BBB+, također s negativnom prognozom.

Svoje su rejtinge u ovoj reviziji uspjele zadržati Belgija (AA), Estonija (AA-) i Irska (BBB+).

Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn izrazio je rano u subotu žaljenje zbog odluke kreditne agencije Standard & Poor's.

- Žalim zbog ovakve odluke jer se eurozona odlučno bori na svim frontovima kako bi odgovorila na dužničku krizu. Nakon ove ocjene još je nužnije provesti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme u svim zemljama eurozone, pronaći rješenje za krhkost bankarskog sektora, ojačati naše odgovore na krizu i naše financijsko upravljanje - priopćio je Rehn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:30