‘DVA ZASJEDANJA‘

Kreira se kadrovski paket za novo doba: Xi JInping stvara novu arhitekturu moći, dva imena iskaču

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li novi ministri dobiti ‘pozivnicu‘ u kinesko Državno vijeće

Govor Xi Jinpinga na kongresu Komunističke partije 2022. godine

 Noel Celis/Afp

U Pekingu se početkom tjedna održava susret najistaknutijih članova kineske Komunističke partije na kojem će se definirati smjer politike druge ekonomije svijeta za cijelu narednu godinu. Skup kolokvijalno zvan Dva zasjedanja okupit će, tako, predstavnike kineske izvršne, zakonodavne i stranačke vlasti, a zaključci sastanka postat će javno dostupni tek 11. ožujka.

Iza kineske Komunističke partije vrlo je turbulentna godina. U samo nekoliko mjeseci kineski "vrhovni vođa" Xi Jinping je, uz gotovo nikakvo ili vrlo mršavo objašnjenje, kako i priliči jednoj autoritarnoj državi, smijenio ministre ključnih resora - vanjskih poslova i obrane, zbog čega se očekuje da bi na ovome susretu mogli biti formalno definirani njihovi nasljednici.

Bivši šef kineske diplomacije Qin Gang od lipnja 2023. nije viđen u javnosti, zbog čega su "zli jezici" počeli špekulirati o njegovoj sudbini. Prošloga je tjedna njegovo ime vrlo diskretno uklonjeno i s popisa zastupnika u Narodnoj skupštini, čime je zabijen i konačni čavao u lijes njegove političke karijere pod Xijevom vladavinom. Na funkciji ga je zamijenio njegov prethodnik Wang Yi, s kojim je Xi imao bitno manje trzavica. On, naime, trenutno služi kao njegov v.d., ali i direktor Ureda Komisije za vanjske poslove Centralnog komiteta Partije.

Čeka se zeleno svjetlo

Sinoeksperti tvrde da je Wangov povratak na čelo kineske diplomacije bio samo privremen te su uvjereni da će se trajnije kadrovsko rješenje iskristalizirati upravo ovoga ponedjeljka. U kuloarima se nagađa da bi fotelja mogla pripasti Liu Jianchau, jednom od prominentnijih dužnosnika kineske Partije, koji je posljednjih mjeseci osjetno češće putovao i sudjelovao na diplomatskim sastancima, više nego ikada do sada u svojoj diplomatskoj karijeri.

Kao zamjena smijenjenog ministra obrane Li Shangfua, pak, spominje se Dong Jun, odlikovani general PLA koji od prosinca 2023. služi kao njegova zamjena.

image

Xi Jinping

Noel Celis/Afp

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Xi novim ministrima dati zeleno svjetlo za ulazak u Državno vijeće. Naime, riječ je o najvišem izvršnom tijelu u Kini, koje definira strategiju za razvoj zemlje u skladu sa smjernicama Komunističke partije. Za razliku od vlade, koja provodi politiku, Vijeće je osmišlja. Dosadašnji v.d.-i diplomacije i obrane bili su članovi vlade, no ne i Vijeća, što znači da su provodili odluke u čije kreacije nisu bili direktno involvirani.

Upravo zato, svijet pomno prati na koji će se način razriješiti njihov status u Vijeću jer bi eventualna praznina fotelja u ključnom državnom tijelu, zaduženom za kreiranje sigurnosne i diplomatske politike cijele zemlje, dodatno raskrinkala podjele u kineskoj Komunističkoj partiji i paralizu koja se nalazi u samome srcu Xijevog režima.

Pod povećalom

- Spoznaja je to koja bi diskreditirala Kinu na svjetskoj pozornici te bi joj otežala da se nametne kao lider ne samo globalnoga juga nego i cijelog poretka koji, u suradnji s Moskvom, Teheranom i Pjongjangom, pokušava iz temelja rekonstruirati -britanskom Guardianu tvrde stručnjaci za sinologiju Jing Qian i Neil Thomas, iz Instituta za politiku azijskih zemalja.

Osim vanjske i sigurnosne politike, pod povećalom će biti i stanje kineskog gospodarstva. Premijer Li Qiang početkom će tjedna predstaviti vladino izvješće u sklopu kojeg bi mogao (javno) priznati skromniji rast BDP-a od očekivanog te bi mogao najaviti osjetno manji rast u narednom kvartalu. Također, upitno je hoće li vlada najaviti skromnu fiskalnu potporu ekonomskom rastu države.

Xi je, naime, svoj treći uzastopni mandat gotovo u potpunosti odlučio fokusirati na pitanje nacionalne sigurnosti, zbog čega je gospodarski rast privremeno pao u drugi plan, što je evidentno i na svim relevantnim ekonomskim pokazateljima posljednjih mjeseci. Agresivnija reforma, za koju ekonomski stručnjaci tvrde da je nužna ako Kina želi udahnuti malo života u svoju grcajuću ekonomiju, nije pretjerano izgledna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:15