NEMA RASPRAVE

Kremlj: ‘Bugarska će plin plaćati u rubljima, sviđalo joj se to ili ne! Srbija? Problem će biti riješen‘

Ranije ovog tjedna bivši pomoćnik ministra energetike u Bugarskoj Javor Kujumdžijev kazao je da se Bugarska uvelike oslanja na ruski plin

Dmitrij Peskov

 Sergey Guneev/AFP

Brojne zemlje zabrinute su zbog ruske najave da će se plin iz Rusije ubuduće plaćati u rubljama, a ne u eurima.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako bi ta odluka Moskve mogla biti velik problem. Objasnio je da Bugarska, kroz koju prolazi plin za Mađarsku i Srbiju, nije voljna prijeći na takav sustav.

Iz Kremlja su stigle donekle umirujuće poruke. Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je kako je odluka konačna te da će Bugarska morati plaćati u rubljama, sviđalo joj se to ili ne. No, dodao je, Srbija je zemlja koja se suzdržala od bilo kakve agresije i negativnih komentara prema događajima u Ukrajini.

- Stoga se ova situacija neće odraziti na Srbiju. Problem će biti riješen, a naravno da će zabrinutost Srbije biti naše prioritetno pitanje - izjavio je on. Dodao je kako je normalno da je Vučić zabrinut.

- Da, ovo uistinu može biti problematična situacija jer je Bugarska u ovom slučaju poduzela neprijateljske mjere protiv Rusije pa će oni naš plin morati plaćati rubljama, sviđalo im se to ili ne, željeli li oni to ili ne - rezolutan je bio Peskov.

Ranije ovog tjedna bivši pomoćnik ministra energetike u Bugarskoj Javor Kujumdžijev kazao je da se Bugarska uvelike oslanja na ruski plin te da nema previše alternativa.

Još nije utvrđeno kada bi se trebala dogoditi promjena sustava plaćanja iz eura u rublje, no Peskov najavljuje da će to biti vrlo uskoro.

Kako pojašnjava RTS, riječ je o odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina kojom će u rubljama plin uskoro plaćati "neprijateljske zemlje".

Kako je rekao, "nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i dobiva isplatu u dolarima, eurima i drugim valutama". Ruski predsjednik je naložio kompaniji "Gazprom" da prebaci ugovore u rublje.

Poručio je da će Rusija nastaviti isporučivati plin u skladu s ugovorenim količinama i cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 11:28