PUTINOV TOTALNI RAT

Kremlj će i Juliji Navaljni zabraniti da se kandidira? ‘Ne smije se ponoviti bjeloruski scenarij‘

U javnom prostoru Rusije Navaljnog se optužuje da je "agent CIA-e" - doduše, bez predočenja ikakvih dokaza
Julia i Aleksej Navaljni
 Kirill Kudryavtsev

Kremlj bi mogao donijeti zakon kojim bi se onemogućilo Juliji Navaljnoj, supruzi zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, da sudjeluje na izborima.

Naime, Udruga biznismena-domoljuba Avanti uputila je prijedlog predsjednicima oba doma ruskog parlamenta, Valentini Matvijenko i Vjačeslavu Volodinu, da se "stranim agentima i suradnicima stranih obavještajnih službi" zabrani sudjelovanje na izborima.

Naime, u javnom prostoru Rusije Navaljnog se optužuje da je "agent CIA-e" - doduše, bez predočenja ikakvih dokaza - a njegova Udruga za borbu protiv korupcije, čiji je film o spornom Putinovu dvorcu imao na YouTubeu u samo desetak dana više od 110 milijuna pregleda, proglašena je "organizacijom strane agenture". Shodno tome, i njegovoj supruzi treba onemogućiti političku djelatnost. A istraživanja javnog mnijenja pokazala su da je 17 posto Rusa zbog tog filma promijenilo stav prema Putinu, dok na njih oko 77 posto nije nikako utjecao.

Predsjednik Udruge Rahman Jansukov rekao je da "požar treba spriječiti, a ne gasiti" te da se ne smije ponoviti "bjeloruski scenarij". Jansukov tu ima u vidu činjenicu da se supruga uhićenog bjeloruskog oporbenog čelnika Sergeja Tihanovskog, Svetlana, kandidirala na predsjedničkim izborima. "Treba onemogućiti bjeloruski scenarij i potvrditi stabilnost političkog sustava u Rusiji, koji Zapad želi destabilizirati", izjavio je Jansukov. Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin, bivši šef Putinova kabineta, rekao je da podržava zabranu sudjelovanja na izborima svima onima za koje postoji sumnja da rade za interese stranih država ili su suradnici stranih obavještajnih službi. "Ne možemo dopustiti da se netko miješa u naš izborni proces i gura njima lojalne kandidate", citiraju Volodina strani i ruski mediji.

Spomenutu Udruga poslodavaca-domoljuba Avanti osnovao je 2014. godine čečenski milijarder Umar Džabrailov, a do 2017. godine savjetnica im je bila kći Putinova glasnogovornika Dmitrija Peskova, Jelisaveta. Jedan od njihovih prijedloga bio je da se lik Putina stavi na novčanice te da se plaća porez na putovanja iz Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:46