SRAZ MOĆNIKA

Kremlj hoće srušiti s vlasti najbogatiji par ruske politike

Svima je jasno da je dokumentarce koji razotkrivaju Lužkova odobrio Kremlj

MOSKVA - Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov i njegova supruga, građevinska poduzetnica Jelena Baturina, najavili su danas da će tužiti medije koji su emitirali dokumentarac u kojem se prvi par Moskve ismijava i optužuje za korupciju.

Nekoć neovisna televizijska kuća NTV, koja je danas u vlasništvu državnog Gazproma, u petak je iznenada najavila da će još istu večer emitirati dokumentarac u kojemu je Lužkova pokazala kako je ovog kolovoza ljetovao u Austriji dok se Moskva gušila u dimu požara. Kada se vratio u Moskvu, potpisao je dva dekreta: jednim je odobrio oko 3,4 milijuna dolara za Moskovljane koji pate od dima, a drugim 8,3 milijuna dolara za poljoprivrednu kompaniju, koja, uz ostalo, proizvodi med.

Dva dekreta

Izvješće NTV-a tvrdilo je da je Lužkov svoje pčele htio prebaciti u područja koja nisu bila zahvaćena požarima. Gradonačelnika koji Moskvu vodi već 18 godina, mediji već dugo ismijavaju kao zaljubljenika u pčelarstvo te autora knjiga o preusmjeravanju rijeka i izumitelja koji je svijetu dao uređaj za desalinizaciju vode i laser za skidanje ledenih siga.

Najbogatija žena

U nastavku dokumentarca “Afera kapica” - nazvanog po Lužkovljevu nadimku - NTV je pokušao odgovoriti na pitanje kako je gradonačelnikova supruga postala najbogatija žena u Rusiji i treća najbogatija u svijetu.

Baturina, poznata i kao “Jelena graditeljica” i “Cementna Jelena”, sa tvrtkom Inteko izgradila je “pola Moskve” - sve, tvrdi, preko javnih natječaja. No, cijene, tvrdi NTV, na tim su natječajima bile napuhane.

Jelena je u filmu prikazana u negativnom svjetlu, pa tako proždrljivo jede pecivo, a spekulira se i da se par razvodi. O tome kako je u zemlji kontroliranih medija došlo do emitiranja dokumentaraca postoje različite teorije, no sve se slažu u jednome: emitiranje je odobrio netko iz Kremlja.

Prema teoriji, naručio ih je predsjednik Dmitrij Medvedev, kako bi napao premijera Vladimira Putina.

Nije više u milosti

Jer Lužkov se smatra Putinovim čovjekom, a trenutačno se preslaguju snage za izbor kandidata za izbore 2012. Prema drugoj, Lužkov je ispao iz Putinove milosti, a film je kazna jer nedavno pokušao posvađati Putina i Medvedeva.

Novinar Sergej Dorenko, koji je iznio najviše optužbi protiv Lužkova, negirao je da je sudjelovao u politički dirigiranom filmu, ali je ipak na svome blogu napisao da “nije naivan i da zna da je postojala naredba”.

Ispratio čak deset premijera

Već se nekoliko mjeseci spekulira da bi Lužkov mogao biti prisiljen otići u političku mirovinu, no stranka Ujedinjena Rusija boji se da bi bez njega mogla izgubiti izbore u Moskvi. Otkako je Lužkov zavladao Moskvom, Rusija je promijenila tri predsjednika, šest parlamenata i deset premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:16