NOTORNI ‘ZEMLEDELIJ‘

Kremlj je našao asa u rukavu: ‘Ni njihovi najbolji stratezi nisu predviđali ovakav scenarij...‘

Sustav uključuje napredne senzore koji otkrivaju prijateljske snage, učinkovito sprečavajući sukob s prijateljskim vozilima

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Nakon mjesec dana protuofenzive ukrajinska vojska nije uspjela Rusima preoteti Bahmut. Ni pobuna Wagnerovih plaćenika nije pomogla Ukrajincima da probiju čvrsto ukopane ruske linije. I prije pobune ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da ukrajinska protuofenziva napreduje sporije od željenoga. Upozorio je da rat nije holivudski film te da oni koji očekuju trenutne vojne rezultate moraju prihvatiti da će ukrajinska vojska napredovati na ratištu "onako kako mi smatramo najboljim".

Glavni ruski adut u ovoj fazi rata su mine, minska polja s kombinacijom protutenkovskih i protupješačkih mina, razbacana duž crte bojišnice. Vojni eksperti kažu da su Rusi posijali mine puno obilnije i gušće nego što bi njihova vojna doktrina to obično predviđala. Tome im je bitno pomoglo to što su na ukrajinskom ratištu prvi put u ratnim uvjetima isprobali sustav ISDM Zemledelij za polaganje mina. To je oklopno vozilo koje prolazi i sije mine na udaljenosti do 15 kilometara, ispaljujući sa svoje stražnje strane do 50 granata punih tih mina. Takav uređaj omogućava Rusima da postave minska polja točno ispred snaga koje ih napadaju ili čak iza njih.

Vojni eksperti

Uređaj je sklopljen tako da su na vojni kamion Kamaz 6560 montirani cijevni bacači raketa od 122 milimetra. Uz mogućnost lansiranja protutenkovskih ili protupješačkih mina, ISDM Zemledelij može pokriti veliko područje u roku od nekoliko minuta. Odnosno, u nekoliko minuta može minirati područje veličine više nogometnih igrališta. Domet tog minopolagačkog sustava kreće se od pet do 15 kilometara, što Rusima jako pomaže u sprečavanju ukrajinskog napredovanja, ocjenjuju zapadni vojni eksperti.

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da ofenziva ne ide baš idealnim tempom

Handout/AFP

ISDM Zemledelij također ima mogućnost računalnog programiranja. Operateri mogu konfigurirati mine da napadaju određene ciljeve, poput oklopnih vozila ili pješaštva, značajno smanjujući rizik od civilnih žrtava. Sustav uključuje napredne senzore koji otkrivaju prijateljske snage, učinkovito sprečavajući tzv. prijateljsku vatru, odnosno sukob s prijateljskim vozilima. To doprinosi poboljšanoj sigurnosti i preciznosti tijekom postavljanja mina.

ISDM Zemledelij sastoji se od dvije komponente: rakete za lansiranje i vozila za utovar. Integrirane su u kamion Kamaz-6560 8×8, koji im pruža mobilnost i zaštitu. Lansirno vozilo nosi 50 raketa od 122 mm, a svaka je napunjena raspršujućim protupješačkim ili protutenkovskim minama. Osim toga, vozilo za utovar ima dizalicu, što omogućava brzu i učinkovitu dopunu streljiva.

Lansirni sustav

Kako bi se osigurale optimalne performanse i prilagodljivost, lansirni kamion sustava ISDM Zemledelij opremljen je satelitskom navigacijom, računalom i meteorološkom stanicom. Ova tehnološka poboljšanja omogućuju operaterima prilagodbe u stvarnom vremenu i proračune s obzirom na vremenske uvjete, jamčeći točne i učinkovite putanje projektila. Kamion je opremljen s tri bacača dimnih raketa sa svake strane upravljačke kabine, čime se povećava njegova sposobnost izvlačenja iz neprijateljskog okruženja.

Kako kažu zapadni eksperti, Rusi su razvili sustav odgovornog postavljanja mina, pa sustav ISDM ima mehanizme za samouništenje u svakoj mini, kako to zahtijevaju međunarodne konvencije čiji je cilj smanjivanje smrtonosnog utjecaja mina na civilno stanovništvo desetljećima nakon rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 22:31