PUT PREMA KOMPROMISU

Kremlj na stol stavio ‘austrijski model‘ za Ukrajinu: Objašnjavamo o čemu se zapravo radi

Kremlj je rekao da mu je Ukrajina ponudila da postane neutralna demilitarizirana zemlja poput Austrije ili Švedske

Prizor iz Kijeva

 Genya Savilov/AFP

Kremlj je u srijedu rekao da se tijekom pregovora s Kijevom na temu okončavanja rata u Ukrajini kao kompromisno rješenje spomenula i mogućnost neutralne Ukrajina, piše Reuters.

- O tome se trenutno raspravlja i takvo bi rješenje moglo biti kompromis - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je to rekao nakon što je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski ranije u srijedu za rusku državnu televiziju rekao da Ukrajina nudi da postane neutralna demilitarizirana zemlja poput Austrije ili Švedske koja će unatoč neutralnosti ipak imati kopnenu vojsku i mornaricu.

Ukrajina za sada nije potvrdila da je spremna raspravljati o svojoj neutralnosti. Kijev je rekao da je spreman pregovorima okončati rat u Ukrajini, ali da se neće predati ili prihvatiti ultimatume Moskve.

Nije jasno koji bi stupanj demilitarizacije očekivala Rusija, no sugerirano je da bi se Ukrajina morala postati i ostati neutralna zemlja, piše Sky News.

Austrija je 1955. godine proglasila neutralnost, ali još uvijek ima vlastite vojne postrojbe. Deklaracija o neutralnosti brani joj ulazak u bilo kakve vojne saveze te ustanovljivanje stranih vojnih baza na svome teritoriju. Kada bi Ukrajina proglasila neutralnost, ne bi mogla postati članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

NATO Ukrajini još od 2008. godine obećava da će jednog dana postati članica saveza. Rusija je rekla da to ne može dopustiti i to je navela kao jedan od razloga za napad na Ukrajinu.

Izjava Peskova dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su pregovori s Rusima "jako teški", ali da "definitivno postoji prostor za kompromis".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:00