PROCJENA ISW-A

Kremlj nema snage ni za teror? ‘Smanjit će i udare na infrastrukturu, fale im precizne rakete‘

Rusi će vjerojatno zadržati sposobnost da oštete ukrajinsku infrastrukturu, ali je malo vjerojatno da će nanijeti odlučujuću štetu

Ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

 Telegram

Glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat očekuje da će ruske snage dodatno smanjiti tempo svojih napada na ukrajinsku infrastrukturu, što će omogućiti ukrajinskim vlastima da poprave većinu dosadašnjih oštećenja. U noći s 9. na 10. studenog ruske snage nisu izvele nove napade na ukrajinsku infrastrukturu.

Kako prenosi Kyiv post, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga izjavio je da su ruske snage počele gomilati visokoprecizne borbene sustave za novu seriju napada sličnih udarima od 10. listopada, kako bi povećale učinkovitost udara.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW), think tank osnovan 2007. godine koji redovito prati situaciju na terenu u Ukrajini, ranije je bio procijenio da su ruske snage uvelike iscrpile svoj arsenal preciznih raketnih sustava pa će, uz značajne gubitke u zrakoplovstvu, imati problema održati tempo napada na ukrajinsku infrastrukturu. Vjerojatno će im trebati mjeseci da skupe dovoljno kvalitetnog oružja za veliki koordinirani napad poput onog sredinom listopada.

Ukrajinske vlasti ranije su najavile da bi mogle popraviti oštećenu infrastrukturu za prijenos električne energije u roku od nekoliko tjedana, pod uvjetom da se tempo ruskih napada dramatično smanji. ISW tumači kako je moguće da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio napade na ukrajinsku ključnu infrastrukturu kako bi udovoljio proratnom lobiju u svojoj zemlji, koji dosljedno zahtijeva eskalaciju u Ukrajini.

Smanjen ritam napada vjerojatno će izazvati novo jačanje kritika iz tih krugova. Ruske snage vjerojatno će zadržati sposobnost da oštete ukrajinsku infrastrukturu i dodatno otežaju život ukrajinskim civilima zimi, ali je malo vjerojatno da će moći nanijeti odlučujuću i trajnu štetu, procjenjuju američki stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:21