TRAŽE ISTRAGU

Kremlj o eksplozijama: ‘Predvidljivo glupo... Pa znate li kakav je to problem i za nas?‘

- Prije iznošenja bilo kakvih tvrdnji, trebali bismo pričekati istragu ovih pukotina, rekao je Peskov

Vladimir Putin 

 Gavriil Grigorov/Afp

Kremlj je reagirao na optužbe da Rusija stoji iza incidenata koji su uzrokovali curenje u plinovodu Sjeverni tok. Poručili su da su takve tvrde “predvidljivo glupe”.

U ponedjeljak je uočeno curenje plina iz cjevovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko sati kasnije je plin počeo curiti i iz plinovoda Sjeverni tok 1. Prije incidenta švedski, norveški i danski seizmološki zavodi su zabilježili dvije podvodne eksplozije, koje su "vjerojatno posljedica detonacije".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je, kad su ga novinari upitali o optužbama da iza svega stoje Rusi, rekao kako su one “predvidljive i predvidljivo glupe”.

- To je za nas veliki problem jer su, kao prvo, oba plinovoda Sjevernog toka 2 napunjena plinom - cijeli sustav je spreman za pumpanje plina, a plin je jako skup... Sada plin odlazi u zrak, rekao je Peskov.

- Prije iznošenja bilo kakvih tvrdnji, trebali bismo pričekati istragu ovih pukotina, je li došlo do eksplozije ili ne, napomenuo je Peskov. Informacije o incidentu mogu se očekivati ​​iz Danske i Švedske, dodao je.

Na pitanje hoće li Rusija nastaviti s agresijom nakon aneksije novih regija rekao je da je "Potrebno barem osloboditi cijeli teritorij Narodne Republike Donjeck”. Kazao je i da je SAD sve bliže tome da postane sudionik rata u Ukrajini.

Nord Stream AG, operater mreže, objavio je u utorak da su tri od četiri obalne linije plinovodnog sustava Sjeverni tok pretrpjele "neviđenu" štetu u jednom danu. Plinovod Sjeverni tok nije isporučivao plin do trenutka incidenta.

Sjeverni tok 1 izvijestio je o značajnom padu tlaka koje je uzrokovano curenjem plina iz obje linije plinovoda, dok je Sjeverni tok 2 objavio da je u ponedjeljak zabilježen nagli pad tlaka u liniji A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 02:00