PREHRAMBENA KRIZA

Kremlj optužuje Zapad da su oni ti koji blokiraju izvoz žitarica iz Ukrajine: ‘Neka povuku nezakonite odluke‘

Zapadne zemlje ‘moraju povući ove nezakonite odluke koje priječe najam brodova i izvoz žitarica‘, rekao je glasnogovornik

Ukrajinski farmer, Ilustrativna fotografija

 Hiroto Sekiguchi/afp/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Kremlj je u četvrtak odbio zapadne optužbe po kojima Moskva od početka ofenzive u Ukrajini priječi izvoz ukrajinskih žitarica, što bi moglo prouzročiti svjetsku prehrambenu krizu, te je optužio zapad za blokadu.

"Odlučno odbijamo te optužbe i, naprotiv, optužujemo zapadne zemlje za donošenje niza nezakonitih mjera koje su dovele do ove blokade", rekao je glasnogovornik ureda ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Zapadne zemlje "moraju povući ove nezakonite odluke koje priječe najam brodova i izvoz žitarica", dodao je Peskov, smjerajući na zapadne sankcije Moskvi.

Ukrajina, veliki izvoznik žitarica, napose kukuruza i pšenice, ne može proizvoditi zbog ruske agresije.

Rusija pak, drugi najveći proizvođač žitarica, ne može prodati svoju proizvodnju i umjetno gnojivo zbog zapadnih sankcija uvedenih financijskom i logističkom sektoru.

U srijedu je visoki ruski diplomat Andrej Rudenko rekao da rješenje krize vidi u ukidanju sankcija Moskvi i u "deminiranju" luka na Crnome moru koje treba provesti Kijev.

Moskva je, rekao je, spremna zatim osigurati "humanitarne koridore" kako bi brodovi mogli izvoziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 14:26