TKO JE OBORIO IL-76

Kremlj: ‘Ovo što su Ukrajinci učinili je monstruozno‘; Kijev: ‘Moskva je ta koja se igra životima...‘

Rusija je rekla da nema preživjelih nakon što je Kijev oborio zrakoplov Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika

Iljušin Il_76 pad aviona Belgorod Rusija

 /Screenshot/x

Kremlj je u četvrtak osudio "monstruozni čin" Ukrajine, nakon nesreće ruskog vojnog zrakoplova za koju prebacuje odgovornost na Kijev.

"Činjenica da su pobili vlastite zarobljenike, svoje građane koji su se praktički trebali vratiti kućama za 24 sata, to je monstruozan čin", rekao je glasnogovorik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema navodima Moskve, zrakoplov srušen u srijedu 45 kilometara od granice s Ukrajinom, u ruskoj regiji Belgorod, prevozio je 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika radi razmjene.

Rusija je rekla da nema preživjelih nakon što je Kijev oborio zrakoplov Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest ruskih članova posade i tri pratitelja.

"Nitko ne može reći kakav će to utjecaj imati na izglede za produljenje procesa" razmjene zarobljenika, upozorio je Peskov.

Kijev nije ni potvrdio ni demantirao da je avion oboren ukrajinskim oružjem, kako tvrdi Moskva.

Vijeće sigurnosti u četvrtak se zbog tog slučaja hitno sastaje na zahtjev Moskve.

Kako u četvrtak prenosi BBC, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da se "igra sa životima ukrajinskih zatvorenika".

Zahtijevao je međunarodnu istragu nakon nesreće.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da joj nije rečeno da osigura siguran zračni prostor, kao u prethodnim prilikama.

U svom videoobraćanju kasno u srijedu, predsjednik Zelenskij rekao je da je "očito da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, s osjećajima njihovih rođaka i s emocijama našeg društva".

Video podijeljen na društvenim mrežama prikazuje pad zrakoplova praćen eksplozijom i vatrenom kuglom u blizini sela Jablonovo, 70 km sjeveroistočno od grada Belgoroda.

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da se zrakoplov srušio u polje u blizini stambenog područja i da su svi u avionu poginuli.

Ukrajinski glavni stožer, koji navodi Ukrajinska Pravda, rekao je inicijalno da je avion prevozio projektile za ruske protuzračne obrambene sustave S-300. Nije spominjao ratne zarobljenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:15