JAKA LINIJA OBRANE

Kremlj pokrenuo novu ofenzivu, ovo je osveta za lanjske gubitke: ‘Krenuli su, ali da znaju što ih čeka...‘

Ponovno pokrenuta ruska ofenziva događa se u trenutku kada su borbe na istoku Ukrajine zapele u ratu iscrpljivanja

Ilustracija

 /Anadolu Agency Via Afp

Rusija je pojačala svoje napade u Harkivskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine s ciljem da ponovno zauzme teritorije koje je izgubila tijekom ukrajinske protuofenzive prošle jeseni.

Dok se ukrajinske snage nastoje probiti na južnoj bojišnici, gdje su oslobodili brojna naselja i uništili rusku logistiku, snage Kremlja snažno gađaju Kupjansk, važno logističko središte u Harkivskoj oblasti.

Ponovno pokrenuta ruska ofenziva događa se u trenutku kada su borbe na istoku Ukrajine zapele u ratu iscrpljivanja, pri čemu obje strane nastoje postići što veće dobitke. Ukrajinska protuofenziva naišla je na jako utvrđene ruske položaje, dok ruske snage uče lekcije iz potpunog uništenja prošlog rujna kada je Ukrajina napala regiju oko Harkiva. A usred teškog zastoja na jugu i istoku, trupe Kremlja okreću se velikom napadu na sjeveroistoku.

‘Rusi namjeravaju ponovno zauzeti Harkivsku oblast kako bi se osvetili za svoj prošlogodišnji gubitak‘, rekao je za POLITICO Serhij Čerevati, glasnogovornik Zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga Istok. ‘Ali mi smo spremni, znamo njihove planove, izgradili smo jaku liniju obrane. Plus, ondje će se Rusi suočiti s vojskom pod zapovjedništvom jednog od najiskusnijih ukrajinskih generala - Sirskog.‘

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga general Oleksandr Sirski človjek je koji stoji iza prošlogodišnjeg brzog ukrajinskog uspjeha u Harkivskoj oblasti, kad su izbacili ruske okupatore u munjevitom protunapadu. Ruska fronta se urušila za nekoliko dana, a gradovi, uključujući Kupjansk, ponovno su pod kontrolom Ukrajinaca.

No u posljednja 24 sata Rusija je izvela 16 zračnih napada i granatirala ukrajinske položaje 559 puta na sjeveroistočnoj fronti, rekao je Čerevati. Rusi su napali četiri naselja u Harkivskoj oblasti, dva sela u obližnjoj Luganskoj oblasti i tri u Donjeckoj oblasti. ‘Neprijatelj je također pokušao izvršiti napad na položaje obrambenih snaga. Tri napada dogodila su se u smjeru Kupjanska‘, dodao je.

Pojačano rusko granatiranje natjeralo je regionalne vlasti Harkiva da razmotre evakuaciju više od 11.000 ljudi iz 53 naselja na prvoj crti, rekao je Oleh Sinegubov, regionalni guverner Harkiva. Proteklih dana Rusija je masovno bombardirala naseljena područja okruga Bohoduhiv, Harkiv, Čuhuiv, Izjum i Kupjansk koristeći navođene zračne bombe i drugo oružje.

No Sinegubov kaže kako do sada ruski napadi nisu polučili nikakav uspjeh u Harkivskoj oblasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:49