SUSRET U MOSKVI

Kremlj: Putin i Lukašenko nisu razgovarali o postavljanju nuklearnog oružja

Putin i Lukašenko su u Moskvi vodili dvodnevne razgovore o stvaranju unije dviju bivših sovjetskih republika

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Mikhail Klimentyev/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije govorio o postavljanju ruskoga strateškoga nuklearnog oružja u Bjelorusiji u razgovoru s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u četvrtak u Moskvi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je prošli mjesec najavio da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritorij svog susjeda. Moskva kaže da je na taj potez bila prisiljena širenjem vojnog saveza NATO-a prema ruskim granicama.

Bilo je to prvi put da je Rusija rekla da će stacionirati nuklearno oružje na teritoriju druge zemlje od kraja hladnog rata prije tri desetljeća i čini se da podiže uloge, barem simbolično, u sve intenzivnijoj krizi u odnosima sa zapadom oko rata u Ukrajini.

Lukašenko je prošli tjedan rekao da bi Rusija, ako se ukaže potreba, ondje mogla postaviti i interkontinentalne nuklearne projektile, posebice ako zapad prijeti uništenjem Bjelorusije.

Putin i Lukašenko su u Moskvi vodili dvodnevne razgovore o stvaranju unije dviju bivših sovjetskih republika.

Rusija je iskoristila teritorij Bjelorusije za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, a od tada se njihova vojna suradnja intenzivirala, zajedničkim vježbama na bjeloruskom tlu.

Lukašenko međutim inzistira na tome da Bjelorusija nije strana u ratu, niti to namjerava postati.

U izjavama za javnost Putina i Lukašenka na samitu nije bilo riječi o ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 09:18