TKO ĆE KUPITI ZLATO?

Kremlj: ‘Rusija će zaobići sankcije na zlato pronalaskom novih tržišta‘

Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala

Dmitrij Peskov

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Rusija je u ponedjeljak rekla da su potezi zemalja članica iz skupine G7 da se zabrani uvoz ruskog zlata "nezakoniti" i naznačila da će potražiti druga tržišta kako bi zaobišla sankcije.

"Tržište dragocjenih metala je globalno. Poprilično je veliko, opširno i izuzetno raznoliko", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a citirala ga je novinska agencija Interfax.

Ako neko tržište izgubi svoju privlačnost kao rezultat nedopustivih odluka, doći će do preusmjeravanja tamo gdje je veća potražnja za robom koja je u pitanju, rekao je Peskov.

Britanija, SAD, Kanada i Japan odlučili su na sastanku skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 zabraniti uvoz ruskog zlata u novom paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je u nedjelju oprezan u razgovorima o zabrani uvoza ruskog ruskog zlata.

"Što se tiče zlata, spremni smo razgovarati o detaljima i utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskom gospodarstvu i da ne stradamo mi sami", rekao je Michael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 10:57