RAZGOVOR TELEFONOM

Kremlj: ruski i turski državni vrh planiraju sastanak u bliskoj budućnosti

Iz Kremlja su dodali da su Putin i Erdogan raspravljali i o Siriji, u kojoj obje zemlje imaju raspodijeljene oružane snage

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

 Mustafa Kamaci/Afp

Nakon telefonskog razgovora u kojem su raspravljali o mogućnostima izvoza žitarica iz Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski čelnik Tayyip Erdogan planiraju se sastati u bliskoj budućnosti, priopćili su iz Kremlja u ponedjeljak.

Turska je od 24. veljače, kada je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu, bila posrednik između Moskve i Kijeva. Posljednji razgovori predstavnika Rusije i Ukrajine održani su u Istanbulu krajem ožujka.

Kremlj nije odmah odgovorio na zahtjev za dodatnim komentarom nakon što je objavio izjavu o telefonskom pozivu.

„Nastavila se razmjena pogleda na situaciju oko Ukrajine, a posebno u kontekstu zajedničkog truda da se osigura sigurno kretanje Crnim morem i izvoz žita na svjetska tržišta“, kazali su u izjavi.

Turska državna novinska agencija Anadolu izvijestila je da je Erdogan Putinu u ponedjeljak kazao da je vrijeme za djelovanje u skladu s planom Ujedinjenih naroda o morskom koridoru kojim će se kroz Crno more izvoziti ukrajinske žitarice.

Ukrajina, koja je jedan od najvećih proizvođača žitarica na svijetu, od početka sukoba ne može koristiti morske luke koje su ključne za izvoz, zbog čega su izvezli tri puta manje žitarica nego li je to prije bio slučaj.

Zbog manjka ukrajinskih žitarica, narasla je cijena hrane u svijetu, što je kod mnogih stvorilo bojazan oko sigurnosti opskrbe hranom.

Po službenim podatcima, žitarice čine gotovo petinu ukrajinskog izvoza.

Turska, članica NATO-a koja ima dobar odnos s Moskvom i Kijevom, kritizirala je rusku vojnu operaciju. No, odbila je zapadne sankcije uvedene Rusiji.

Doduše, Turska je na zahtjev Kijeva odbila prihvatiti komercijalne pošiljke s Krima otkad je Rusija od Ukrajine 2014. uzela taj poluotok.

Iz Kremlja su dodali da su Putin i Erdogan raspravljali i o Siriji, u kojoj obje zemlje imaju raspodijeljene oružane snage.

Naglasili su i važnost trilateralnih sastanaka prema mirovnim pregovorima u Astani na kojima će sudjelovati i Iran, koji je također vojno angažiran u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:42