NOVI PUTINOV NAPUTAK

Kremlj ruskim medijima poslao brošuru s novim ratnim narativom: ‘Ovo je borba s bezbožnicima!‘

Posebno je važno napominjati da je rat u Ukrajini isprovocirao Zapad koji je od Ukrajine želio stvoriti poligon s kojega bi se ugrožavala Rusija, stoji u brošuri

Vladimir Putin

 Pavel Byrkin/Afp

Intervenciju na Ukrajinu treba objasniti neprijateljskim potezima "kolektivnog Zapada" protiv Rusije i pravoslavlja jer se radi o "preventivnom udaru" da se spriječi "njihov planirani napad" kojemu je cilj razbijanje Rusije kao države, njezino usitnjavanje, "pljačka naših resursa" te "ugrožavanje naše pravoslavne tradicije i vrijednosti". To je sukus naputka iz brošure koji su prije nekoliko tjedana dobili ruski mediji iz Kremlja, piše ruski neovisni portal Meduza čije je emitiranje zabranjeno u Rusiji, a Ministarstvo pravosuđa proglasilo ih je stranim agentima i petokolonašima.

Treba raditi paralelu rata u Ukrajini s pokrštavanjem Rusa (na portalu Gazeta.ru odmah se pojavio i tekst "Što je zajedničko pokrštavanju Kijevske Rusije i specijalnoj operaciji u Ukrajini"), ujedinjenjem tadašnje srednjovjekovne države, tisućgodišnjim posezanjima Zapada na Rusiju i Ruse te posebno izdvojiti Nevsku bitku iz 1240. kada je slabije naoružana ruska vojska, predvođena knezom Aleksandrom Nevskim, porazila teutonske vitezove i Šveđane koji su htjeli ovladati sjevernim dijelovima Rusije.

Prema napucima, treba isticati da su "Rusi krštenjem" ojačali svoje jedinstvo i državnost, da je pravoslavlje - pogotovo strpljenje, tolerancija i patnja - glavna vrijednost "ruske civilizacije" te da je rat u Ukrajini pokrenut da na isti način "ojača državotvorne i civilizacijske temelje Rusije". A to se, piše u brošuri, može ostvariti ako se "društvo i narod okupe oko vojske i strateškog smjera predsjednika".

Posebno je važno napominjati da je rat u Ukrajini isprovocirao Zapad koji je od Ukrajine želio stvoriti poligon s kojega bi se ugrožavala Rusija, njezin teritorij i njezine vrijednosti, "do konačnog sloma i uništenja Rusije i Rusa". U brošuri ističu da treba napominjati da je Zapad od samih početaka ruske državnosti imao na umu samo jedan cilj - pokoravanje i eliminaciju Rusije.

Navode stoga kako su se neprijatelji tijekom povijesti samo drugačije zvali: Teutonci, Šveđani, Rzeczpospolita (Poljska), Napoleon, Treći Reich, a sada je to NATO. Zanimljivo je da kremaljski ideolozi zanemaruju da je Rusija u vrijeme Napoleonskih ratova ili Prvoga i Drugog svjetskog rata bila u vojno-političkom savezništvu sa Zapadom.

No, prema brošuri, napadi "kolektivnog Zapada" na Rusiju završavaju isto: "Društvo se okuplja oko nacionalnog lidera, a narod svojim heroizmom na bojištu porazi osvajača". Zbog toga kremaljski propagandisti sugeriraju da se trebaju isticati "vrijednosti i tradicija pravoslavlja" te da je rat u Ukrajini - između ostalog - "borba s bezbožnicima".

Meduza navodi da su se odmah počeli pojavljivati tekstovi poput onoga na prorežimskoj agenciji Ria novosti - "Sotonizam i okultizam ideologija ukrajinskih nacističkih bataljuna". Osim toga, za Ukrajince se uvodi novi termin "Ukranacionalisti" ili "Ukranacisti" kako bi se radila distinkcija od "poštenih Ukrajinaca" koji bi inače dočekivali ruske tenkove s cvijećem da nema ovih prvih.

Na kraju brošure se medijima, ali i političarima preporučuje, odnosno ističe kako je potrebno navoditi da je "pravda na ruskoj strani" te da je "Rusija ponovno sposobna ispuniti svoju misiju - zaštitu ugnjetavanih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:50