PUTINOVA KAJGANA

Kremlj se hvali da ih sankcije nisu takle, a ovako izgleda realnost: ‘Redovi su beskonačni, kao da smo u SSSR-u!‘

Ruska vlada nalikuje na vatrogasce koji trče od jedne male vatre do druge s kantom jer ne mogu eliminirati temeljni problem - inflaciju

Red za kupovinu jaja u ruskom Belgorodu

 East2west News/Willwest News// East2west News/willwest News /

- Kao da smo se vratili u SSSR, opet beskonačni redovi, poskupljenje, nestašice - i to čega - jaja - komentiraju ironično Rusi situaciju s enormnim rastom cijena (više od 60 posto) i deficitom kokošjih jaja u posljednjih skoro godinu dana.

Kako pišu mnogi neovisni ruski portali, Rusi kada idu u goste više ne nose tradicionalnu bocu votke ili čokoladnu tortu, nego domaćinima poklanjaju - jaja! Nestašica jaja stigla je zbog sankcija nametnutih Rusiji nakon agresije na Ukrajinu. Uvoz je više nego prepolovljen i cijene su porasle što, kažu, nije toliki problem kao činjenica da ih je jako teško naći u trgovinama, a na tržnicama su gotovo skuplja od piletine kojoj također, tvrde pojedini slobodniji mediji u samoj Rusiji, prijeti nestašica.

Problem cjepiva i hrane

Naime, problem je i necijepljenje kokoši, pataka i gusaka jer su cjepiva uvozna, a nema ni dovoljno hrane za perad koju je Rusija uglavnom uvozila. Izdano je odobrenje za hitan uvoz jaja iz Turske i Azerbajdžana, ali to ipak nije bilo dovoljno da se pokrije nestašica. Krajem godine ruski Antikorupcijski i antimonopolni ured pokrenuo je istragu na peradarskim farmama i među proizvođačima jaja i mesa te trgovcima na malo kako bi otkrili rade li se zalihe i je li nestašica "morala biti baš takva", piše rusko izdanje Forbesa. Potom je, navodi moskovski Komersant, čak i ruski glavni tužitelj Igor Krasnov naložio regionalnim tužiteljima da provedu inspekcije u tvrtkama za proizvodnju jaja i trgovaca na malo.

Vladimir Putin želi stvoriti dojam da ni sankcije ni rat u Ukrajini nemaju "doticaja" sa životom u Rusiji te da sve protječe normalno i bez problema, ali sada je zbog kokošjih jaja odjednom zatalasalo. Pa tako i Wall Street Journal (WSJ) navodi da je rat u Ukrajini ipak "izobličio" rusko gospodarstvo te da za to ne treba gledati "dalje od kutije jaja".

- Prošlog mjeseca šef peradarske farme poznat kao "kralj jaja" preživio je pokušaj atentata nedugo nakon što su vlasti počele istraživati njegovu farmu zbog visokih cijena, piše WSJ. Naime, zapadne sankcije naštetile su peradarskoj industriji jer je glavnina opreme za farme dolazila iz Europe, tako da više nema rezervnih dijelova, kao ni dovoljno stručnjaka za održavanje. Osim toga, piše WSJ, oslabljena rublja poskupila je uvoz stočne hrane i veterinarskih proizvoda, a osjeća se i nedostatak radne snage jer je dobar dio njih mobiliziran u rat protiv Ukrajine.

Inflacija grize

Ekonomski analitičari smatraju da je jedna od posljedica nestašice i krize u peradarskoj industriji izravno povezana sa sankcijama i ratom te praktičkim uvođenjem, odnosno prelaskom na ratnu ekonomiju. Uz to, vlada je povećala plaće, pa Rusi, kao i u doba SSSR-a, imaju "viška" novca, potrošnja raste, ali i inflacija koja je na kraju bila oko 7,5 posto, što je za 50 posto više nego što je Narodna banka planirala. Kako je problem s jajima uznemirio Kremlj, najbolje svjedoči i činjenica da se ruski predsjednik Vladimir Putin javno ispričao za nestašicu te je okrivio vladu za "šok s jajima". Tako jaja možda postaju sinonim za teškoće koje u budućnosti očekuju Rusiju.

- Vlada izgleda kao hrpa vatrogasaca koji trče od jedne male vatre do druge s kantom jer ne mogu eliminirati temeljni problem inflacije - rekla je Aleksandra Prokopenko, bivša dužnosnica ruske središnje banke, koja sada radi u Berlinskom ekonomskom institutu. Naime, piše WSJ, dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, kriza s jajima pokazuje kako se Rusija bori da uravnoteži sukobljene ekonomske imperative - financiranje rata, smirivanje nezadovoljstva naroda i održavanje ravnoteže gospodarstva te nastoje održati stabilne cijene. - To je nemoguća trilema - kaže Prokopenko. Prema njoj, postizanje prva dva cilja zahtijeva veću potrošnju, što dovodi do visoke inflacije, a što potom sprječava postizanje trećeg cilja. Tako WSJ citira Andreja, 33-godišnjeg softverskog inženjera koji živi u Moskvi, za kojeg "afera s jajima" pokazuje nefunkcionalnost ruskog gospodarstva u ovim uvjetima. - Rusi će još dugo iz svojih džepova plaćati posljedice izolacije - rekao je on za WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:20