GUBITAK UTJECAJA

Kremlj se konačno oglasio nakon poniženja na CSTO-u: ‘Oduvijek je bilo pokušaja...‘

Armenski premijer Nikol Pašinjan je doveo u pitanje učinkovitost šesteročlane Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti
 Karen Minasyan/Afp

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u nedjelju rekao da je pokušaja da se razori sigurnosni savez predvođen Rusijom oduvijek bilo, ali je ustrajao je na tome da za savezom i dalje postoji veliki interes nakon ovotjednih kritika koje su došle iz Armenije.

Armenski premijer Nikol Pašinjan je doveo u pitanje učinkovitost šesteročlane Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) na samitu ovog tjedna.

Armenija je zatražila pomoć te organizacije u rujnu, no dobila je samo njeno obećanje da će poslati promatrače.

Pašinjan je tome suprotstavio brzu odluku saveza u siječnju da pošalje vojnike u Kazahstan, članicu CSTO-a, kako bi pomogli predsjedniku Kasim-Žomartu Tokajevu da se suoči s valom nemira.

- Oduvijek je bilo pokušaja (da se ostvari) dezintegracija CSTO-a. No, sada barem vidimo da je unatoč svim poteškoćama, unatoč mogućim kontradikcijama čak i među zemljama članicama, ova struktura i dalje veoma tražena. I pokazala je svoj značaj i učinkovitost razrješenjem situacije u Kazahstanu - rekao je Peskov u intervjuu na državnoj televiziji, a citirale su ga novinske agencije.

Kazahstanski predsjednik Tokajev, koji se otvoreno protivio ključnoj saveznici Rusiji zbog njezinih postupaka u Ukrajini, ponovno je izabran na izborima ovog mjeseca, a u ponedjeljak će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu Orenburgu.

Rusija, dominantna članica CSTO-a, riskira gubitak utjecaja u dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza, na koje već dugo vremena gleda kao vlastitu sferu utjecaja, dok sukob u Ukrajini traje već gotovo deset mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 08:45