PUTOVANJE U RUSIJU

Kremlj tvrdi da je bivši njemački kancelar Schröder u Moskvi, ni susret s Putinom nije isključen

Ovdje sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je lijep grad, prenio je kasno u ponedjeljak Schröderove riječi njemački RTL

Gerhard Schröder

 Frank Hoermann/SVEN SIMON/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Kremlj je u utorak objavio da vjeruje kako se bivši njemački kancelar Gerhard Schröder nalazi u Moskvi pri čemu nije isključio mogućnost kontakta s političarem koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu kritiziran zbog svojih veza s ruskim energetskim gigantima i predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Koliko znamo, on je u Moskvi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara je li Kremlju poznato da je Schröder doputovao u Moskvu.

"Nema sastanka kao takvog, ali ne isključujemo mogući susret", rekao je Peskov.

Njemački RTL je kasno u ponedjeljak objavio da je Schröder u Moskvi, a na pitanje hoće li se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao je: "Ovdje sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je lijep grad".

Schröderov ured u Njemačkoj nije odgovorio na upit zašto je otputovao u Moskvu.

Gazprom je u ponedjeljak priopćio da će od srijede smanjiti isporuku plina Njemačkoj putem plinovoda Sjeverni tok 1 na svega 20 posto kapaciteta plinovoda zbog turbine koja mora biti zaustavljena. Njemačka odbacuje takvo objašnjenje.

To je novi udarac za opskrbu najvećeg europskog gospodarstva plinom, do kojega dolazi u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmjenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

Europska unija optužila je Rusiju da ucjenjuje energijom, dok Kremlj govori da do poremećaja u isporukama plina dolazi zbog održavanja i posljedica sankcija Zapada.

Schröder je dugi niz godina bio ključna osoba u energetskim vezama dviju zemalja, služeći kao kancelar od 1988. do 2005., da bi potom postao član nadzornog odbora Rosnjefta, naftne kompanije pod kontrolom države.

I dalje obnaša dužnost predsjednika odbora dioničara Nord Streama AG, operatera plinovoda u većinskom vlasništvu Gazproma.

Na položaj u upravi Gazproma nominiran je tri tjedna prije ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog odbijanja da se ogradi od Putina, s kojim se sastao u ožujku, glavne njemačke političke stranke oduzele su mu pravo na ured financiran javnim novcem.

Schröder je u ožujku odbio ponudu Gazproma da bude član uprave te je izašao iz nadzornog odbora Rosnjefta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:08