PREDALI DOKUMENTACIJU

Kremlj uvjeren da će WHO uskoro odobriti Sputnjik V: ‘Tada ćemo moći s Europljanima nastaviti borbu‘

Rusija je na trećem mjestu na svijetu po sveukupnom broju smrtnih slučajeva, a veću smrtnost imali su samo Brazil i SAD

Sputnjik V

 Alexandr Kryazhev/Sputnik/Profimedia

Iz Kremlja su uvjereni kako će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u idućih par mjeseci odobriti Sputnjik V, rusko cjepivo protiv covida-19, prenijela je agencija Interfax izjavu glasnogovornika Kremlja Dimitrija Peskova u nedjelju.

Iz Kremlja su u utorak kazali kako Rusija WHO-u još nije predala svu dokumentaciju potrebnu za odobrenje cjepiva zbog razlika u regulativnom standardu.

"Čvrsto vjerujem kako će WHO kroz par mjeseci odobriti Sputnjik, tada ćemo moći s Europljanima nastaviti borbu protiv virusa", izjavio je Peskov za Interfax.

WHO očekuje kako će svi važni dokumenti biti dostavljeni do kraja godine, izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jasarević za agenciju RIA.

image

Sputnjik V

Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia

U dokumentarcu o pandemiji covida- 19, emitiranom na državnoj televiziji Rossiya 1, Peskov je izjavio kako je smrtnost u Rusiji bila jako visoka. Opisao je to kao tragediju koja je posebno zaokupila predsjednika Vladimira Putina i njegovu administraciju.

U Rusiji su u nedjelju prijavljene 1023 smrti od Covida. Rusija je na trećem mjestu na svijetu po sveukupnom broju smrtnih slučajeva, a po Reutersovom izračunu veću smrtnost imali su samo Brazil i SAD.

Peskov je ljude koji odbijaju cijepljenje okarakterizirao kao "opasne budale", prenosi TASS.

Mnogi Rusi rekli su kako su skeptični prema cijepljenju. Neki kažu kako je to zbog nepovjerenja u vlast, a drugi to pripisuju nepovjerenju u sigurnost cjepiva.

Peskov je dodao kako su među umrlima nažalost i članovi predsjednikove administracije i članovi njihovih obitelji, ali kaže kako predsjednik Putin nije u opasnosti od zaraze.

Kaže kako je Putin cijepljen dva puta, a primio je i probno Sputnjik nazalno cjepivo u spreju.

"Oko njega je dostatan broj doktora i stručnjaka koji se brinu za njegovu epidemiološku sigurnost", kazao je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 17:35