PORUKA IZ MOSKVE

Kremlj: ‘Zapadne sankcije nikada neće promijeniti naše pozicije oko Ukrajine‘

Peskov je odbio odgovoriti na pitanje smatra li da se glavni grad Ukrajine nalazi pod kontrolom nacista.

Dmitrij Peskov

 Sergey Guneev/AFP

Zapadne sankcije nikada neće promijeniti ruske pozicije oko Ukrajine, objavio je u utorak Kremlj.

- Oni računaju na to da će nas prisiliti da promijenimo stajalište. To ne dolazi u obzir - kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na uvedene zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin izvješten o prvom krugu pregovora vođenih u ponedjeljak između ruskih i ukrajinskih dužnosnika, no da je još uvijek rano dati ocjenu o njihovom rezultatu.

Ne postoje planovi za razgovore između predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, kazao je Peskov dodajući da Moskva i dalje priznaje Zelenskija kao ukrajinskog čelnika.

Po njegovim riječima, Zelenskij može spriječiti daljnje žrtve ako izda naredbu da se položi oružje.

Ukrajina je odbila predaju i njezine snage daju žestok otpor ruskom napadu, koji dolazi iz pravca sjevera, te istoka i s juga, u invaziji koju Moskva opisuje kao "specijalnu operaciju" kojom navodno želi demilitarizirati i "denacificirati" zemlju, što je opravdanje koje Ukrajina i Zapad odbacuju kao ratnu propagandu.

Peskov je odbacio navode o ruskim napadima na civilne ciljeve i upotrebi klaster bombi i vakuumskih bombi tvrdeći da su te tvrdnje lažne. Kategorički je odbacio tvrdnje da je Rusija počinila ratni zločin.

Ukrajina je objavila da je u napadima ubijen veliki broj civila. Peskov pak tvrdi, ne ponudivši dokaze, da ukrajinske nacionalističke skupine koriste ljude kao ljudski štit.

Peskov je odbio odgovoriti na pitanje smatra li da se glavni grad Ukrajine nalazi pod kontrolom nacista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 13:09