PORUKA ZAPADU

Kremlj: ‘Želite rasporediti nuklearno oružje u Poljsku? To je veliki rizik, reakcija bi bila neizbježna‘

Kremlj je poslao oštru reakciju na tvrdnje zamjenika poljskog premijera kako je ta zemlja otvorena za prihvat američkih projektila

Američki strateški bombarder B-2 Spirit, koji može nositi nuklearno oružje

 508 Collection/Alamy/Profime

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi Moskva raspoređivanje bilo kakvog nuklearnog naoružanja u Poljsku vidjela kao tešku provokaciju, nakon što su iz Varšave stigle informacije o toj mogućnosti.

U razgovoru za francuski LCI u srijedu Peskov je rekao da bi takav potez sasvim sigurno izazvao reakciju Rusije, aludirajući na ruske nuklearne sposobnosti.

- Za nas bi to bila velika prijetnja. U tom slučaju postavljanje nuklearnih projektila na zapadnu granicu bilo bi neizbježno - rekao je dodajući kako je Rusija vrlo odgovorna nuklearna sila.

Peskov se obratio nakon što je zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski (inače siva eminencija poljske vlasti i vjerojatno najmoćniji čovjek u državi) prije nekoliko dana njemačkim medijima rekao kako je Poljska otvorena ta raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja, dodavši kako bi to imalo smisla u vidu značajnog poboljšanja sigurnosti i mogućnosti odvraćanja opasnosti na istočnom krilu NATO-a.

Russia Today piše kako je Peskov rekao da bi takav potez pojačao tenzije usred ukrajinske krize te izazvao "duboku zabrinutost".

No, Kaczynski nije jedini niti prvi s ovakvom idejom. Slična priča pojavila se 2020. kada je prijedlog stigao iz SAD-a da se repozicioniraju nuklearni projektili koji se nalaze u Njemačkoj i postave u Poljsku.

RT ističe kako bi pozicioniranje nuklearnog oružja bilo u neskladu s NATO-vim regulativama u kojima se navodi da Savez "nema namjeru, plan ni razloga postavljati nuklearno naoružanje na teritorij novih članica". Ta je uredba donesena 1996., a Poljska je u NATO ušla tek tri godine kasnije, tako da nije mogla sudjelovati u razmještanju nuklearnog naoružanja koje se nalazilo u Turskoj, Italiji, Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Inače, američko nuklearno oružje u Europi sastoji se isključivo od nuklearnih bombi B61 koje mogu, između ostalih, nositi američki bombarderi B-2 Spirit, B-1 Lancer i B-52 Stratofortress te borbeni avioni F/A-18, Panavia Tornado, a uskoro i F-35A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:21