REVIDIRAO POVIJEST

Kremljolozi zabezeknuti Putinovim govorom: ‘Nadrealno! Pa nije Lenjin stvorio Ukrajinu‘

‘Iznimno je čudno slušati nekog udaljenog tiranina kako proglašava da ta zemlja uopće ne postoji‘

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/AFP

- Prije nego krenem, prozborit ću samo nekoliko riječ o povijesnom aspektu ove situacije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom svojeg govora u ponedjeljak, a u kojem je kao neovisne države priznao odmetnute ukrajinske regije Lugansk i Donjeck.

Tih se nekoliko riječi pretvorilo u poduži revizionistički govor u kojem je Putin poručio da Ukrajina zapravo nikada nije bila "prava država", nego samo regija u sklopu Ruskog carstva koje je prestalo postojati 1917. godine. Ukrajinu kakvu danas znamo, tvrdi Putin, umjetna je tvorevina koju je stvorio prvi sovjetski lider Vladimir Lenjin nakon Oktobarske revolucije.

Ovakav radikalan ton u govoru predsjednika Rusije zapanjio je čak i iskusne kremljologe koji nisu očekivali monolog o tome zašto Ukrajina uopće nema pravo na postojanje.

'Ukradeni teritorij'

Putin je u svojem govoru, u kojem je također poručio da će poslati ruske vojne trupe u Lugansk i Donjeck, Ukrajinu opisao kao "povijesno ruski teritorij" koji je ukraden od Ruskog carstva, a naknadno je pao u ruke "neonacista" i "korumpiranih vlasti pod kontrolom Zapada". Ruski je predsjednik ponovio i svoju tvrdnju da su Rusi na istoku Ukrajine žrtve genocida, za što nema apsolutno nikakvih dokaza.

Analitičari su za NBC naročito istaknuli rečenicu u kojoj je sugerirao da su Ukrajinci koji su srušili kipove Lenjina zapravo izbrisali temelje postojanja svoje države.

- Želite dekomunizaciju? U redu. Spremni smo vam pokazati što bi prava dekomunizacija značila za Ukrajinu, zlokobno je zaprijetio Putin.

Sve u svemu, Putinov "ekspoze" o povijesti Ukrajine povjesničari su ocijenili kao "revizionistički i netočan". Bivši šahovski šampion Gari Kasparov rekao je da je Putinov govor bio "litanija žalopojki koje nemaju veze s povijesti".

'Nadrealan govor'

Profesor povijesti sa sveučilišta Yale Timothy Snyder rekao je pak za MSNBC da je cijeli Putinov govor bio "nadrealan".

- Kada uzmete u obzir stvarnu povijest Ukrajine, iznimno je čudno slušati nekog udaljenog tiranina kako proglašava da ta zemlja uopće ne postoji. Očito je u krivu, rekao je Snyder.

Moderna Ukrajina kao neovisna država postoji od 1991. godine nakon što je raspadom SSSR-a prestala biti jednom od sovjetskih republike. Snyder objašnjava da Lenjin nije stvorio Ukrajinu, već je Ukrajinu priznao kao sovjetsku republiku jer je prepoznao da zaista postoji ukrajinski nacionalni identitet.

Elementi ukrajinske povijesti sežu još u srednji vijek, dok se ukrajinski nacionalizam javio 100 godina prije Sovjetskog Saveza.

- Na ovakav tip govora, u kojem se niječe pravo na postojanje neke nacije, je nešto na što treba obratiti pozornost jer to obično prethodi strašnim akcijama.

Povijesna rasprava preselila se ina društvene mreže pa je tako ukrajinska ambasada u SAD-u objavila meme u kojem se nimalo suptilno rugaju Rusima ističući da je Kijev postojao dok Moskve još nije bilo (U to vrijeme, dakle tijekom 10. i 11. stoljeća, Kijev je bio centar Kijevske Rus', federacije nekoliko naroda, među njima i Slavena. Danas i Rusi, i Bjelorusi, i Ukrajinci svojataju tu federaciju kao jedan od korijena državnosti, op.a.).

I dok se Putinov govor prevalio u povijesne sfere. njegova prijetnja sasvim je aktualna. Zapadne sile uglavnom tvrde da je invazija na Ukrajinu de facto počela (ulaskom ruskih trupa u Donjeck i Lugansk), a neki smatraju da je na pomolu i "totalna invazija" koja će uključivati i napad na Kijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:29