DMITRIJ MEDVEDEV

'KRENETE LI U KOPNENU INVAZIJU NA SIRIJU, RISKIRATE NOVI SVJETSKI RAT' Ozbiljno upozorenje Moskve Amerikancima i saveznicima

 Reuters

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu za ugledni njemački poslovni list Handelsblatt izjavio je da postoji mogućnost 'permanentnog' ili čak svjetskog rata ako uskoro ne dođe do sporazuma velikih sila o razrješenju sukoba u Siriji. Pritom je, kako prenosi Reuters, upozorio Ameriku i arapske države da se ne upuštaju u bilo kakve kopnene operacije na teritoriju Sirije, o čemu se, barem kada je o arapskim silama riječ, posljednjih nekoliko tjedana sve češće govori.

Medvedev je intervju njemačkom listu dao uoči početka sigurnosne konferencije u Münchenu, na kojoj je jedan od sudionika, a napomenuo je da Rusija i Amerika moraju izvršiti pritisak na sve strane u sirijskom konfliktu kako bi postigle primirje.

Na pitanje o saudijskoj prošlotjednoj ponudi Amerikancima, koji bitku protiv Islamske države zasad vode samo iz zraka, da u Siriju pošalje svoje kopnene trupe, Medvedev je jasno odgovorio: 'To je loša ideja jer kopnena ofenziva obično postane permanentni rat. Pogledajte samo što se dogodilo u Afganistanu i mnogim drugim državama. Ne trebam vas podsjećati što se dogodilo jadnoj Libiji...'

'Amerikanci i naši arapski partneri moraju dobro promisliti žele li permanentni rat', kazao je Medvedev i dodao da bi u takvom ratu bilo nemoguće pobijediti na kratke staze, 'pogotovo kad je riječ o Arapima jer oni se bore svi protiv svih'.

'Sve strane moraju sjesti za pregovarački stol umjesto da izazivaju novi svjetski rat', upozorio je.

Rusi već nekoliko mjeseci iz zraka pomažu režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji se ponajprije bori s pobunjenicima koji nisu pod kontrolom Islamske države. U posljednje je vrijeme fokus borbi na nekoć najvećem i najmnogoljudnijem sirijskom gradu Alepu.

Amerikanci i njihovi partneri glavninu zračnih napada izvode na području sjeverne Sirije, u kojoj su utaboreni ISIS-ovi džihadisti. Osvoji li Asad uz rusku pomoć Alep, to bi označilo veliku promjenu balansa moći i veliku simboličnu pobjedu za Moskvu.

Osim Saudijaca, spremnost slanja kopnenih snaga u Siriju izrazili su i Ujedinjeni Arapski Emirati, a Moskva posljednjih tjedana optužuje Tursku da i ona sprema svoju kopnenu ofenzivu, no Ankara takve optužbe zasad vehementno odbacuje.

'Bilo kakva kopnena intervencija na sirijskom teritoriju bez odobrenja vlade bila bi agresija kojoj bi se morao pružiti otpor', rekao je prije tjedan dana sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem .

'Neka nitko ne pomišlja na agresiju na Siriju ili povredu njezina suvereniteta jer ćemo ih, bili oni Saudijci ili Turci, poslati kući u lijesovima', poručio je.

S druge strane, Amerikanci su pohvalili saudijsku ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:32