POJAVIO SE U JAR-u

Krenula histerija zbog ‘novog najmutiranijeg soja korone dosad‘, britanski znanstvenik umiruje: ‘Možda je već nestao‘

Ukupno je zabilježen tek 101 slučaj zaraze spomenutom varijacijom otkada je otkrivena prije četiri mjeseca
Cjepivo za covid-19, ilustracija
 Patrick T. Fallon/AFP

Južnoafrički znanstvenici objavili su da su još u svibnju otkrili novu varijantu koronavirusa s više mutacija, ali tek trebaju odrediti je li zaraznija ili otporna na imunitet stečen cijepljenjem ili prethodnom zarazom.

Nova varijanta, poznata kao C.1.2., otkrivena je u svibnju, a dosad se proširila na većinu južnoafričkih provincija i još sedam zemalja u Africi, Europi, Aziji i Oceaniji, navodi se u istraživanju koje još čeka recenziju.

Sadrži brojne mutacije povezane s drugim varijantama uz povećanu transmisiju i smanjenu osjetljivost na neutralizirajuća antitijela, ali one se javljaju u različitoj kombinaciji i znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako utječu na ponašanje virusa.

Provode se laboratorijska testiranja da se utvrdi u kojoj mjeri antitijela mogu neutralizirati varijantu.

Južna Afrika bila je prva zemlja koja je otkrila beta varijantu, jednu od četiri "zabrinjavajuće" prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ali koja se, unatoč tezama pojedinih znanstvenika, nije dramatično proširila ostatkom svijeta.

Vjeruje se da se beta lakše širi od izvorne verzije koronavirusa koji uzrokuje covid-19 i postoje dokazi da su cjepiva protiv nje manje učinkovita, pa su neke zemlje ograničile putovanja u i iz Južne Afrike.

Richard Lessells, specijalist za zarazne bolesti i jedan od autora istraživanja, rekao je da pojava C.1.2. govori da "pandemija još nije gotova i da virus još uvijek traži načine kako bi potencijalno postao zarazniji".

Lessells je rekao da se ljudi u ovoj fazi ne bi trebali previše uznemiravati i da će se varijante s više mutacija i dalje pojavljivati u pandemiji.

Britanski znanstvenik kaže da je ovaj soj možda već nestao

Direktor Instituta za genetiku pri londonskom University Collegeu Francois Balloux rekao je da spomenuti soj, kojeg su neki već proglasili 'najmutiranijim dosad', ne pokazuje znakove povećane frekventnosti, piše Daily Mail.

Dodao je kako postoji mogućnost da je soj dosad, u samo par mjeseci od njegova otkrića, već i nestao.

Ukupno je zabilježen tek 101 slučaj zaraze spomenutom varijacijom otkada je otkrivena prije četiri mjeseca, prema platformi za praćenje covid mutacija pod nazivom GISAID.

U Južnoafričkoj Republici zabilježeno je 89 slučajeva, a prvi je bio u prvom tjednu kolovoza. Što se Velike Britanije tiče, zabilježena su ukupno četiri slučaja ovog soja, koji je potpuno zasjenjen od strane indijske 'delte' koja je postala praktički sveobuhvatna, ističe Balloux.

Javnozdravstveni sustav u Engleskoj promatra tzv. C.1.2. varijantu od početka mjeseca, ali još uvijek nije klasificirana kao varijanta pod istragom (VUI).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 11:33