HOROR U AFRICI

Krenula masovna uhićenja gayeva u Nigeriji

(FILES) -- A file photo taken on September 23, 2013 shows Nigerian President Goodluck Jonathan speaking before a bilateral meeting with his US counterpart in New York on the sideline of the United Nations General Assembly. Jonathan lost his majority in parliament on December 18, 2013 after 37 lawmakers bolted his party for a new opposition coalition, the latest political blow to hit the embattled leader. In a letter presented to the speaker of the lower house, the lawmakers elected under Jonathan's Peoples Democratic Party (PDP) declared that they had joined the All Progressives Congress, stripping the PDP of its majority in 360-seat chamber. AFP PHOTO / Jewel Samad
 AFP

U nigerijskoj pokrajini Bauchi policija je uhapsila više desetaka homoseksualaca na temelju zakona koji je u ponedjeljak potpisao nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan , prenose svjetski mediji.

Izvršna direktorica nigerijskog Međunarodnog centra za reproduktivno zdravlje i seksualna prava Dorothy Aken'Ova rekla je kako je u pokrajini Bauchi policija privela četvoricu homoseksualaca koje je mučila da bi im rekli imena ostalih članova LGBT zajednice.

Policija je na taj način sastavila spisak od 168 homoseksualaca te je za njima raspisala potjernicu. Posljedice toga su ubrzo izašle na vidjelo jer je 38 osoba s tog popisa ubrzo uhićeno.

Iz kabineta vladajućih je priopćeno da je u ponedjeljak stupio na snagu zakon o zabrani istospolnih brakova koji predviđa dugogodišnji zatvor za članove LGBT zajednice, gay organizacija i svih onih koji ih promoviraju.

Prema tom zakonu predviđena kazna za supružnike istog spola iznosi 14 godina zatvora, a deset godina iznosi kazna za pripadnost gay zajednici kao i za njeno propagiranje.

Program Ujedinjenih naroda za borbu protiv HIV-a (UNAIDS) priopćio je da će novi zakon znatno otežati pristup i liječenje zaraženih smrtonosnim virusom, kojih u Nigeriji ima oko 3,4 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:53