U PONEDJELJAK UJUTRO

KRENULA TURSKO-IRANSKA OPERACIJA PROTIV KURDSKIH POBUNJENIKA Ovo je prvi put da je Ankara akciju najavila u dogovoru s Teheranom

Turska vojska.
 Profimedia, Zuma Press - News

Turska i Iran pokrenuli su u ponedjeljak zajedničku operaciju protiv kurdskih pobunjenika, pripadnika Radničke stranke Kurdistana (PKK), rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

"Jutros smo na našoj istočnoj granici zajedno s Iranom pokrenuli operaciju protiv PKK", rekao je Soylu a prenosi državna novinska agencija Anadolija. Ministar nije otkrio druge pojedinosti.

Turska na istoku dijeli granicu s Iranom, na jugoistoku s Irakom, na čijem sjeveru baze imaju PKK i Stranka za slobodan život u Kurdistanu (PJAK).

Početkom ožujka Soylu je rekao da se Turska nada pokrenuti zajedničku operaciju s Iranom na položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.

Ovo je prvi put da je vlada u Ankari najavila tursko-iransku operaciju protiv PKK.

Turska je posljednjih godina pojačala suradnju s Iranom u borbi protiv PKK. Ankara završava izgradnju sigurnosnog zida na svojoj granici s Iranom kako bi spriječila prelaske kurdskih pobunjenika između dviju zemalja.

PKK vodi od 1984. krvavu borbu protiv Turske. Više od 40.000 osoba, među kojima brojni civili, ubijeno je u sukobima snaga sigurnosti i PKK.

Turska, Europska unija i Sjedinjene Države smatraju tu organizaciju terorističkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28