NOVI NAPAD ILI...?

Krim se ponovno trese od eksplozija; Na jugu 20.000 Rusa u okruženju: ‘Žao mi je glupih orka‘

Ministarstvo obrane Rusije potvrdilo je da je došlo do eksplozije u skladištu oružja na Krimu

Više je lokalnih medija nakon toga objavilo da se tijekom jutra zapalilo i skladište oružja u selu Majskoje pored Džankoja

 Anatolij Štefan/Twitter

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u utorak je napravio kadrovske promjene u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU), a istoga su se dana eksplozije mogle čuti na Krimu.

Artem Ihorovič Bondarenko više nije načelnik uprave Sigurnosne službe u Lavovskoj oblasti. Bondarenko će, međutim, odmah preuzeti vođenje uprave SBU-a u Kijevu i Kijevskoj oblasti. Dosadašnji šef ureda SBU-a u Kijevu i Kijevskoj oblasti Serhij Zajaci smijenjen je s dužnosti. Uz to, Jurij Borejčuk više nije načelnik uprave SBU-a u Ternopilskoj oblasti.

Ukrajinska televizija NEXTA-TV objavila je u utorak navodne snimke eksplozije u gradu Džankoju na ukrajinskom poluotoku Krimu. Ruska novinska agencija RIA Novosti istoga je dana objavila da se u tom gradu oko 6:00 sati zapalila transformatorska stanica.

Sergej Aksjonov, čelni čovjek Krima kojeg su imenovali Rusi, krenuo je iz sela Majskoje prema Džankoju čim je doznao za požar na stanici te rekao da se okolnosti događaja istražuju.

Više je lokalnih medija nakon toga objavilo da se tijekom jutra zapalilo i skladište oružja u selu Majskoje pored Džankoja. Ruska novinska agencija TASS objavila je da je sjeverno od Krima došlo do eksplozije municije te da je u tijekom evakuacija lokalnog stanovništva.

Selo Majskoje udaljeno je oko 25 kilometara jugoistočno od Džankoja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Anton Gerščenko objavio je na svom službenom Twitter profilu snimku za koju tvrdi da prikazuje posljedice eksplozije skladišta oružja na Krimu.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije potvrdilo je da je došlo do eksplozije u skladištu oružja na Krimu, ali da u eksploziju nitko nije zadobio teže tjelesne ozljede. Novinska agencija Interfax piše da je požar izbio u privremenom spremištu municije koje se nalazi u skladištu.

Ukrajina za sada nije niti potvrdila niti preuzela odgovornost za navodne eksplozije na Krimu.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak u utorak je nakon eksplozija na Krimu na Twitteru ustvrdio da na teritoriju koji su okupirali Rusi postoji "visok rizik od smrti" za "okupatore i lopove".

- Jutro je pored Džankoja počelo eksplozijama. Podsjetnik: Krim se u sklopu normalne zemlje povezuje s Crnim morem, planinama, rekreacijom i turizmom. Međutim, Krim se za vrijeme okupacije Rusa povezuje s eksplozijama u skladištima i visokim rizikom od smrti za okupatore i lopove. Demilitarizacija na djelu - ustvrdio je Podoljak.

Podsjetimo, prošle je srijede više eksplozija odjeknulo u ruskoj vojnoj bazi Saki na Krimu, a dva su neimenovana visoka ukrajinska dužnosnika za Politico rekla da bi se one mogle smatrati početkom ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje i novom prekretnicom u ratu u Ukrajini koji je počeo 20. veljače ove godine.

Serija eksplozija i ogromni stupovi dima koji su se izdizali iznad krimskih plaža su potjerali ruske turiste na bijeg preko Kerčkog mosta.

Ruska uprava na Krimu objavila je da je u eksplozijama ubijena jedna, a više osoba ranjeno.

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim tvrdi da je vodstvo ruske vojske na jugu Ukrajine kod Hersona napustilo 20 tisuća vojnika, piše Daily Mail. Kim je u ponedjeljak rekao da Rusi zapovjedna mjesta sa zapadne obale rijeke Dnjepar prebacuju na istočnu te da su zbog toga napustili "glupe orke".

Ukrajina je već raznijela tri mosta koja spajaju dvije obale Dnjepra, a koji su bili pod kontrolom Rusa. To znači da ruski vojnici koji se nalaze na zapadnoj obali rijeke ne mogu tako lako doći do dodatnih potrepština te da im Moskva u slučaju nužde ne može brzo poslati pojačanje. Također, ti se vojnici nemaju ni gdje povući u slučaju da ih Ukrajinci napadnu.

Kim je ustvrdio da se ruski vojni lideri povlače jer se navodno boje da će ih Ukrajinci zarobiti ili ubiti. "Malo mi je žao, ali ne jako, glupih orka koji su ostavljeno na zapadnoj obali Dnjepra", napisao je Kim na komunikacijskoj platformi Telegram. "Svi se zapovjednici miču na drugu stranu."

Rusi su Herson zauzeli u ožujku. Taj je grad strateški iznimno važan jer leži na Dnjepru i blizu je Crnog mora. Grad nosi i veliku simboličnu vrijednost jer je jedini centar neke oblasti koji je pao u ruke ruske vojske.

Ukrajina je prošlog mjeseca najavila da planira napad na Ruse na jugu zemlje. Nakon što je izrekla svoje planove, Ukrajina je pomoću HIMARS raketa raznijela most Antonovski u Hersonu i hidroelektričnu branu-most Nova Kahovka.

Britanski su obavještajci prošlog vikenda rekli da vozila preko njih vrlo vjerojatno više ne mogu prijeći. Američki trust mozgova Institut za proučavanje rata rekao je da sumnja da Rusi više ne mogu kontrolirati područje oko Hersona. "Ruske snage na zapadnoj obali Dnjepra vjerojatno se više neće moći braniti od ukrajinskih napada. Bit će nepraktično ili nemoguće slati im dodatnu opremu ili ljudstvo", rekli su iz Instituta.

Ukrajinskim bi snaga moral značajno porastao kada bi uspjeli povratiti Herson, a takav bi razvoj događaja vjerojatno doveo do toga da bi im Zapad poslao još oružja. Dodatno, time bi se smanjila vjerojatnost ruskog napada na Odesu, luku koja je od Hersona udaljena 144 kilometra.

Putin je zbog toga trupe s istočne fronte prebacio na hersonsko područje, što je pak bitno usporilo napredak Rusa u Donbasu. Otkad su krajem lipnja i početkom srpnja zauzeli Sjeverodonjeck i Lisičansk, ruski generali nisu ostvarili značajnije pobjede na istoku Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 17:51