‘JESTE LI GA VIDJELI?‘

Kriminalac koji bježi već 23 godine past će zbog nevjerojatne greške? ‘Čovjek u plavoj majici bi mogao biti on‘

John Ruffo proglašen je krivim za pronevjeru 350 milijuna dolara te osuđen 17,5 godina zatvora, no nikada se nije javio za odsluženje kazne
Kadar iz televizijskog prijenosa utakmice Red Soxa i Dodgersa na kojoj je viđen muškarac koji sliči Johnu Ruffu
 Američki maršali/Twitter

Američki maršali, agencija za provedbu zakona koja djeluje u sklopu Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, od javnosti traže da im pomogne u identificiranju muškarca koji prilično sliči osobi koja pravdi bježi već 23 godine, javlja CNN.

John Ruffo proglašen je krajem 1990-ih krivim za pronevjeru 350 milijuna dolara te osuđen na zatvorsku kaznu od 17 i pol godina, no nikada se nije javio za odsluženje kazne. Oko 13 milijuna dolara pronevjerenog novca nikada nije pronađeno.

Istražiteljima je u rujnu 2016. godine dojavljeno da je Ruffo, koji sada ima 66 godina, viđen na utakmici bejzbola između Boston Red Soxa i Los Angeles Dodgersa koja se odigrala 5. kolovoza na stadionu Dodger u Los Angelesu. Rečeno je da je sjedio negdje oko četvrtog reda gledališta koje se nalazi iza kućne baze (eng. home base) te da je na sebi imao plavu majicu. Isječak iz snimke utakmice potvrdio je da je muškarac koji odgovara opisu Ruffa zaista sjedio nekoliko redova iza kućne baze.

Maršali su rekli da je Ruffo posljednji puta viđen 1998. godine na bankomatu u gradu New Yorku.

Istražitelji su uspjeli utvrditi da je muškarac koji podsjeća na Ruffa sjedio na sjedalici 10 u redu EE odjeljka 1DC. Uspjeli su čak i doznati tko je kupio ulaznicu za to mjesto, no za sada ne znaju tko je muškarac u plavoj majici.

Ruffo je sada tema podcasta "Jeste li vidjeli ovog čovjeka?" koji producira američka televizijska kuća ABC News.

Nakon što je proglašen krivim za jednu od najvećih pronevjera u povijesti SAD-a, Ruffu je određena jamčevina od 10 milijuna dolara i naređeno mu je da se 9. studenog 1998. ima javiti u zatvor u saveznoj državi New Jersey kako bi počeo služiti kaznu zatvora od 210 mjeseci. Ruffo se, međutim, nikada nije pojavio u zatvoru. Idućeg je dana za njim izdana tjeralica.

Maršali su otkrili da se Ruffo tog 9. studenog u unajmljenom automobilu odvezao do parkirališta u sklopu Međunarodne zračne luke John F. Kennedy u New Yorku. Vjeruje se da je auto unajmio na području općine Manhattan te da je na putu do zračne luke podigao nešto novca na bankomatu.

Ako je muškarac u plavoj majici zaista Ruffo, istražitelji kažu da gotovo sigurno koristi pseudonim.

Maršali su rekli da su tijekom potrage za Ruffom istražili stotine dojava koje su im pristigle iz Amerike i svijeta. Premda je Ruffo tijekom godina viđen više puta, fotografija koja je nastala kada je '98. uzimao novac s bankomata vodi se kao posljednja službena fotografija bjegunca.

Maršali su rekli da je Ruffo u trenutku nestanka bio visok 165 centimetara i težak oko 77 kilograma.

"Računalno je pismen, voli fina vina, kockanje i lijepe hotele", stoji u objavi za medije koju su izdali Maršali. "Navodno ne podnosi laktozu. Ruffo je bio poznat kao umješan pripovjedač, netko tko je volio rastezati istinu, a volio je da mu se drugi dive. Smatra se da je vrsni manipulator."

Ruffo je tijekom poslovne karijere u New Yorku stekao brojna međunarodna poznanstva. Bio je jednom otputovao na karipski otok Arubu, a jednom je posjetio i Italiju.

Maršali su zbog toga tjeralicu za Ruffo preveli na nekoliko stranih jezika.

Ako Maršalima netko dostavi informaciju koja kasnije dovede do uhićenja Ruffa, bit će nagrađen s 25 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 19:06