PRETRPANE ĆELIJE U CRNOJ GORI

KRIMINALCI ČEKAJU U REDU NA ZATVOR 'Sad smo puni, pozvat ćemo vas za par mjeseci...'

Ilustracija
 Davor Pongračić / CROPIX / CROPIX

Prema posljednjem izvještaju Vijeća Europe, Crna Gora je među europskim rekorderima kada je riječ o broju osuđenika po glavi stanovnika i zauzima treće mjesto. Ta organizacija upozorava i na pretrpanost crnogorskih zatvora, zbog čega neki osuđenici čekaju red na izdržavanje kazne , piše Al Jazeera.

Na odlazak u zatvor u Crnoj Gori posljednjih godina se čeka i po nekoliko mjeseci. To tvrde bivši osuđenici, koji nisu htjeli pred kamere, ali i njihovi odvjetnici.

- Imao sam vrlo često situacije kada osuđenici od strane suda dobiju poziv i uputu za izdržavanje kazne zatvora, a dolaskom u zatvor od strane nadležnih službenika dobiju informacije da se moraju vratiti, jer kapaciteti ne dozvoljavaju da uđu. Onda se osuđenici nađu u nezavidnom položaju jer ne mogu planirati neku svoju bližu budućnost - ističe Zdravko Begović, član Odvjetničke komore Crne Gore.

Posljednji izvještaj Vijeća Europe pokazuje da su 2013. godine u crnogorskim zatvorima bile 1.142 osobe. U toj zemlji na 100.000 stanovnika ima 183 zatvorenika, što je najviše u regiji. Slijede Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te na začelju Slovenija, s gotovo tri puta manjim brojem pritvorenih.

- U jednoj prostoriji u Bijelom Polju, koja je veoma mala, bila su dva zatvorenika koji su bili primorani doslovno vršiti nuždu jedan pored drugog. To je svakako ponižavajuće - navodi aktivist Milan Radović.

Nadležni tvrde da ima dovoljan broj mjesta u zatvoru. Priznaju da ima gužve, ali u dijelovima predviđenim za služenje dugogodišnjih kazni. Slučajevi odlaganja nisu im poznati.

Rješenje ovog problema država vidi kroz zamjenu kratkih kazni društveno korisnim radom, što je ozakonjeno krajem prošle godine., a u planu im je rekonstrukcija postojećih i gradnja još jednog zatvora , piše Al Jazeera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:33