SVE NAOPAKO

Kriminalci iskoristili propast turizma i razvili biznis: ‘Zatvorske kazne male, a profit strašan!‘

S visokim profitom i malim rizikom od dugotrajne zatvorske kazne, europske se bande međusobno bore kako bi kontrolirale tržište
Mossos d'Esquadra u ilegalnoj plantaži marihuane u Barceloni
 Josep Lago/AFP

Interijer je kombinacija noćnog kluba i turskog opiumskog brloga. Rasvjeta je meka ružičasta i električno plava. A da nema slatkastog mirisa marihuane, netko bi mogao pomisliti da se radi o predvorju nekog boutique hotela u Las Vegasu. No zapravo radi se o jednom od 156 kanabis klubova u Barceloni poznatih kao 'asociaciónes', piše Guardian.

Ideja je bila stvoriti mirno mjesto u kojem možete kupiti i pušiti marihuanu, koju često uzgajaju sami članovi udruga, i to samo u njihovim prostorijama, no mnoge su lokale sada preuzeli kriminalci i narko mafija. Propašću turizma, posao s kanabisom jedan je od rijetkih uspješnih u Kataloniji, ali osim slabog svjetla i opuštene atmosfere, u ovim su prostorima na djelu i mnogo mračnije sile. Interno izvješće katalonske policije Mossos d'Esquadra kaže da je 'Katalonija epicentar europskog ilegalnog tržišta marihuanom' te da je postala izvoznica kanabisa u druge europske zemlje.

S visokim profitom i malim rizikom od dugotrajne kazne - naime, zatvorske kazne rijetko prelaze dvije godine - europske se bande međusobno bore kako bi kontrolirale tržište, kaže se u izvješću. Tijekom prošle godine policija je razbila 34 kriminalne organizacije povezane s kanabisom i uništila čak 319 plantaža.

Izvještaj nadalje kaže kako prihvaćanje kanabisa u društvu, opustošena ruralna područja i mnogi prazni stanovi, olakšavaju stvaranje nasada. Policija je otkrila unutarnje plantaže s automatiziranim navodnjavanjem, daljinskim upravljanjem termostata te čak i biljkama bez mirisa kako bi se izbjeglo njihovo otkrivanje. U provinciji Lleida skupina uzgajivača koristila je dron kako bi uočila suparničke plantaže koje su potom uništili.

image
Mossos d'Esquadra u ilegalnoj plantaži marihuane u Barceloni
Josep Lago/AFP

Niske cijene i dvosmislen pravni okvir učinili su Španjolsku glavnim europskim proizvođačem marihuane, kaže za Observer Ramon Chacon, zamjenik šefa krim-odreda. 'Kada pogledamo što se dogodilo s drugim zemljama koje su primarni proizvođači droge, poput hašiša u Maroku ili kokaina u Kolumbiji, postoji razlog za zabrinutost', rekao je. Španjolska je godinama bila ulazno mjesto za marokanski hašiš, pa je distribucijska mreža postojala kad je počeo procvat marihuane, baš kao što je krijumčarenje duhana u Galiciji na sjeverozapadu Španjolske stvorilo infrastrukturu za uvoz kokaina.

U Španjolskoj se marihuana prodaje za 5 eura po gramu, što je značajno manje od europskog prosjeka od 15 eura. Chacon kaže da su se kriminalne organizacije iz cijele Europe, koje su nekad kupovale u Španjolskoj da bi drogu prodavale kod kuće, u Kataloniji sada preobrazile u proizvođače.

Policija godišnje uništi više od milijun plantaža, uglavnom u Kataloniji, ali Chacon je rekao da se time malo postiže kad ne mogu doći do samog novca. Pranje novca i korupcija koju za sobom povlači 'predstavljaju prijetnju stvarnoj ekonomiji i kvaliteti demokracije u Kataloniji', smatra Eduard Sallent, šef Mossosa.

Chacon je rekao da policija nema prigovora na privatnu konzumaciju kod kuće ili u klubovima, što je legalno, ali s obzirom da klubovi smiju proizvoditi drogu proporcionalno članstvu, rekao je da su mafije osnovale čitav front udruga kako bi svoje plantaže prikazale kao legalne. Klubovi kanabisa postoje godinama, ali su se proširili nakon što je katalonski parlament 2017. godine ratificirao zakon, prethodno poništen od Vrhovnog suda, navodeći da je 'privatna konzumacija kanabisa od strane odraslih osoba ... dio ostvarivanja temeljnog prava na slobodan osobni razvoj i slobodu svijesti'.

image
Mossos d'Esquadra u ilegalnoj plantaži marihuane u Barceloni
Josep Lago/AFP

Te udruge postoje u svojevrsnom pravnom limbu. Eric Asensio, tajnik Katalonske federacije udruge za kanabis, rekao je da bi se njihova federacija htjela vratiti u zakonske okvire iz 2017. godine. Asensio priznaje da organizirani kriminal iskorištava model udruživanja. 'Posljednjih godina vidjeli smo kako ljudi vođeni profitom, a ne duhom pokreta kanabisa, koriste dvoznačnost propisa', rekao je.

Otprilike 70 posto svih španjolskih kanabis udruga nalazi se u Kataloniji, gdje je potrošnja kanabisa znatno veća nego u ostatku zemlje, prema istraživanju Nacionalnog plana za droge. Katalonija je također domaćin međunarodnog sajma kanabisa Spannabis.

Istraživanje udruga u Barceloni, koje je proveo Journal of Drug Issues, pokazalo je da je oko 70 posto članova muškog spola, a gotovo polovica su fakultetski obrazovani. Deset posto izjavilo je da puši zbog zdravstvenih razloga, dok je polovica ženskih članica rekla da su marihuanu koristile za ublažavanje menstrualnih grčeva.

Za mnoge su ove udruge utočište i oaza mira. Opuštajući se na plavo osvijetljenoj sofi, lako je zaboraviti da je ovaj mirni kutak grada također dio mafijaške narko-ekonomije.

Pogledajte unutrašnjost kanabis kluba Choco u Barceloni:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:54