UPOZORENJE INTERPOLA

Kriminalci koriste strah i nesigurnost zbog covida-19 za kibernetičke napade na veće žrtve

Povećanje stope kibernetičkog kriminala vrlo je vjerojatno u bliskoj budućnosti, posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće
 Ilustracija/Skorzewiak/Alamy/Alamy/Profimedia

Internetski kriminalci koriste pandemiju koronavirusa kako bi premjestili mete kibernetičkih napada s pojedinaca i malih tvrtki na velike korporacije, vlade i ključnu infrastrukturu, objavio je u utorak Interpol.

To međunarodno tijelo objavilo je da je nekoliko država prijavilo zlonamjerne programe (malware), napade na vlade te na bolničku i medicinsku infrastrukturu, koji su već u problemima zbog zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

Policijske istrage pokazuju da većina napadača ocjenjuje dosta precizno maksimalnu svotu koju može tražiti od napadnutih tvrtki i organizacija, kaže Interpol.

- Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom, iskorištavajući strah i nesigurnost koje su uzrokovali socijalna i ekonomska situacija stvorena covidom-19 - upozorio je glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

Organizacija je objavila da je daljnje povećanje stope kibernetičkog kriminala "vrlo vjerojatno u bliskoj budućnosti", posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće.

Netočne informacije o covidu-19 također su razlog "rastuće zabrinutosti" u više od 20 posto zemalja koje su odgovarale na istraživanje o kibernetičkom kriminalu, dodaje Interpol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 18:44