CRNI EBAY

KRIMINALNI CYBER-BUVLJAK PONOVNO OTVOREN Silk Road se sakrio u "dubokom webu" i dalje nudi drogu i krivotvorine

Ovaj put se 'Silk Road' smjestio u takozvani "duboki web", gdje je nedostupan klasičnim web-tražilicama, a stranica se ne može otvoriti pomoću preglednika kao što su Firefox, Chrome ili Internet Explorer, već pomoću posebnog preglednika Tor

Šest tjedana nakon što ga je zatvorio FBI, ilegalna internetska tržnica Silk Road ponovno je otvorena. Na tom virtualnom "putu svile" nudi se sva sila ilegalne robe - od lažnih putovnica, krivotvorene robe i piratiziranih filmova i glazbe do različitih vrsta droge. Između ostalog, tu se nude i pomagala pomoću kojih se može proći na testiranju za droge, a prodaje se čak i lažni urin. Na vrhu popularnosti, Silk Road je navodno imao 960.000 registriranih korisnika, koji su kupljenu robu slali i primali putem pošte.

Ovaj put se 'Silk Road' smjestio u takozvani "duboki web" , gdje je nedostupan klasičnim web-tražilicama, a stranica (koja se sada nalazi na adresi silkroad6ownowfk.onion) ne može se otvoriti pomoću preglednika kao što su Firefox, Chrome ili Internet Explorer, već pomoću posebnog preglednika Tor , koji omogućava anonimno surfanje webom. Također, korisnici Silk Roada spajaju se putem proxy servera ili VPN usluge, što im omogućava da prikriju identitet i svoju lokaciju. Korisnici online dućana se ne prijavljuju svojim imenom ili e-mailom, što im pruža dodatno osiguranje od budnog oka cyber-policajaca.

Ponovno uskrsla ilegalna tržnica, svojevrsni "crni eBay" svojim je korisnicima bila primamljiva i zbog načina plaćanja. Naime, korisnici plaćaju putem 'bitcoina', virtualne valute iza koje ne stoji niti jedna vlada ili središnja banka, a prima je sve više internetskih trgovina.

Bitcoin je ustvari datoteka zaključana u internetskoj mreži kompliciranom formulom, a nakon otključavanja njome se može trgovati i koristiti poput novca. Dakako, može se i kupiti pomoću stvarnog novca.

Poklonici bitcoina naglašavaju kako pruža manji rizik od prijevare i bolju zaštitu privatnosti, dok kritičari ukazuju da upravo zbog anonimnosti koju pruža bitcoin postaje privlačan trgovcima drogom i peračima novca.

Ross Ulbricht (29) iz San Franciska, poznat kao 'Dread Pirate Roberts’, pritvoren je pod sumnjom da stoji iz 'Silk Roada' koji je ostvario promet u iznosu više od 9,5 milijuna bitcoina, što bi bilo oko 3,3 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:10