DIVLJACI

Krišom su ušli u kultnu galeriju, došli do neprocjenjive slike slavnog umjetnika, a onda je počeo krš i lom...

Isto je umjetničko djelo koje je prije više od sto godina mesarskim nožem izrezala kanadska sufražetkinja Mary Richardson

Prizori iz Nacionalne galerije u Londonu

 /Screenshot Twitter

Dvoje ekoloških aktivista iz britanske skupine ‘Just Stop Oil‘ uhićeno je nakon što su razbili zaštitno staklo na slici Rokeby Venus (‘Venera ispred ogledala‘) u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Aktivisti su izazvali bijes kada se pojavila video snimka na kojoj se vidi kako čekićem udaraju po staklu te neprocjenjive uljane slike. Pritom su uzvikivali ‘Vrijeme je za djela, a ne za riječi‘, prenosi Daily mail.

Radi se o slici iz 17. stoljeća, španjolskog umjetnika Diega Velazqueza. Isto je umjetničko djelo koje je prije više od sto godina mesarskim nožem izrezala kanadska sufražetkinja Mary Richardson.

Na snimci se vidi kako prosvjednici neprestano udaraju čekićima po zaštitnom staklu slike.

- Žene nisu dobile glas glasovanjem, vrijeme je za djela a ne za riječi! Vrijeme je da zaustavimo naftu. Politika ne vara. Politika je iznevjerila žene 1914. godine. Milijuni će umrijeti zbog novih dozvola za naftu i plin, milijuni. Ako volimo povijest, ako volimo umjetnost i ako volimo svoje obitelji, moramo to zaustaviti, rekli su aktivisti.

Policija je upala u Nacionalnu galeriju i uhitila aktiviste Hanan (22) i Harrisona (24).

- Vandalizirano je staklo koje štiti sliku u Nacionalnoj galeriji, priopćila je policija, dodajući da više aktivista maršira cestom na kojoj se nalaze mnoge zgrade britanske vlade.

image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp

Dodaje se da se slika sada uklanja iz postava kako bi je mogli pregledati konzervatori.

Djelo ‘Rokeby Venera‘ dovršena je između 1647. i 1651. godine i prikazuje božicu Veneru kako leži na krevetu i gleda u ogledalo koje drži njezin sin Kupid.

Sliku je prethodno vandalizirala sufražetkinja Mary Richardson 1914. godine. U znak prosvjeda protiv zatvaranja sufražetkinje Emmeline Pankhurst, Richardson je ostavila sedam kosih porezotina na slici. Sve su uspješno popravljene.

Prošle je godine skupina Just Stop Oil upozorila da će u svojim prosvjedima ciljati na poznata umjetnička djela.

Aktivist Alex De Koning je rekao za Sky News da planiraju krenuti stopama sufražetkinja koje su nasilno rezale slike kako bi prenijele svoje poruke.

Ta je skupina i ranije vandalizirala brojna poznata umjetnička djela, a ranije su ciljali i na Nacionalnu galeriju. Danas su slikani kako leže pored ratnog spomenika dok su policajci uhitili najmanje 40 fanatika tijekom sporog marša.

Veća skupina prosvjednika Just Stop Oil ometala je promet u blizini Downing Streeta te ih je policija uhitila.

- To je bilo zbog njihove vlastite sigurnosti, očito je da je cesta bila prilično prometna, rekao je jedan od policajaca.

Daily mail piše da bi ovaj njihov čin trebao biti uvod u vikend, kada je planiran veliki propalestinski prosvjed za Dan primirja.

Prošle su godine prosvjednici zalijepili ruke za okvir slike engleskog umjetnika Johna Constabla. U listopadu prošle godine su dvije prosvjednice uhićene zbog kaznenog djela nakon što su bacile Heinzovu juhu od rajčice na Van Goghove suncokrete u Nacionalnoj galeriji.

Slično tome, u srpnju 2022. su se aktivisti u sklopu prosvjeda zalijepili na okvir kopije Leonarda Da Vincija ‘Posljednja večera‘ na Kraljevskoj akademiji u Londonu.

Simon Bramwell (50), Caspar Hughes (51), Jessica Agar (22), Lucy Porter (47) i Tristan Strange (40), sudjelovali su u prosvjedu tijekom kojeg je ispod slike vrijedne 3,6 milijuna funti napisano ‘No New Oil‘.

Slika prikazuje scenu kada je Isus najavio da će ga jedan od njegovih 12 apostola izdati.

image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp

Tko su ‘Just Stop Oil‘?

Riječ je o koaliciji različitih skupina i organizacija koje su objedinjene samo s jednim ciljem, a to je kraj naftne industrije.

- Imamo ljude koji djeluju diljem svijeta pod imenom Just Stop Oil i drugim imenima, kao što su Last Generation u Njemačkoj, Save Old Growth u Kanadi, Extinction Rebellion, Insulate Britain. Osjećamo se privilegirano i nadahnuto biti dio ovoga pokreta - izjavila je Anna Holand. Aktivisti se svakog dana u 11 sati sastaju u blizini kuće britanskih premijera (10 Downing Street), a zatim diljem Londona izvode "akcije građanskog otpora" protiv britanske vlade kako bi je prisilili da odustane od novih dozvola za iskorištavanje fosilnih goriva.

Mel Carrington, glasnogovornica Just Stop Oila, rekla je za New York Times da se bacanjem juhe na glasovite "Suncokrete" željelo stvoriti publicitet i pokrenuti rasprava o klimatskoj krizi i aktivnostima koje su nužne da se ona zaustavi.

image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Adrian Dennis/Afp
image
Adrian Dennis/Afp
image
Adrian Dennis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:51