UŽAS U BJELORUSIJI

Kritičari režima završili na teškoj robiji: Suprug odbjegle čelnice oporbe dobio 18 godina zatvora

Četrdesettrogodišnji videobloger osuđen je na 18 godina zatvora zbog "organiziranja masovnih nereda", "poticanja na mržnju u društvu"

Sergej Tihanovski doveden je na suđenje

 Sergei Kholodilin/AFP

Bjeloruski sud osudio je u utorak na tešku zatvorsku kaznu nekoliko kritičara režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, među njima Sergeja Tihanovskog, supruga oporbene prvakinje Svetlane Tihanovske.

Četrdesettrogodišnji videobloger osuđen je na 18 godina zatvora zbog "organiziranja masovnih nereda", "poticanja na mržnju u društvu", "remećenja javnog reda" i "ometanja rada Izbornog povjerenstva".

Svetlana Tihanovska (39) koja je u ljeto 2020. morala napustiti zemlju zbog poticanja na val prosvjeda kakvih dotad nije bilo u zemlji, odmah je osudila tu veoma tešku kaznu.

"Moj suprug, Sergej Tihanovski, osuđen je na 18 godina zatvora. Diktator (Lukašenko) se javno osvećuje svojim najvećim političkim protivnicima", reagirala je Tihanovska na Twitteru.

Ujedno je najavila da nastavlja borbu. "Nećemo stati", istaknula je, rekavši da "čitav svijet gleda" orkestriranu represiju u Bjelorusiji.

Sergej Tihanovski je youtuber koji se istaknuo svojim snimkama u kojima je kritizirao Lukašenka nazivajući ga "žoharem" kojeg treba zgaziti. Uhićen je u svibnju 2020. dok se planirao kandidirati na predsjedničkim izborima u kolovozu.

Njegova supruga Svetlana, koja nema političkog iskustva, zamijenila ga je bez razmišljanja, "iz ljubavi" kako je rekla, pokrenuvši na opće iznenađenje dotad neviđeno mnoštvo protiv Aleksandra Lukašenka. Bjeloruski režim je gušio prosvjede silom, teškim zatvorskim kaznama i prisilnim izgonima.

Tihanovskom i njegovim suoptuženicima sudilo se od lipnja iza zatvorenih vrata. O suđenju nije bilo gotovo nikakvih informacija. Odvjetnici obrane nisu smjeli davati izjave pod prijetnjom zabrane rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38