BJELORUSKA POLITIČARKA

Kritičarka Lukašenka završila na intenzivnoj: Zatvorena je kad su je s vrećom na glavi pokušali izbaciti iz zemlje...

Kalesnikova, jedna od vođa masovnih uličnih prosvjeda protiv Lukašenka 2020., služi 11-godišnju kaznu

Maria Kolesnikova

 Ramil Nasibulin/Tass/Profimedia/Ramil Nasibulin/tass/profimedia

Zatvorena bjeloruska oporbena političarka Marija Kalesnikova hospitalizirana je na odjelu intenzivne njege u gradu Gomelu zbog nepoznatih razloga, objavljeno je na Telegramu oporbenog političara Viktora Babarika koji je također u zatvoru.

Reuters nije uspio neovisno utvrditi gdje se ona nalazi.

Na Babarikovom Telegramu objavljeno je da je Kalesnikova, otvorena kritičarka bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prevezena u bolnicu u ponedjeljak.

"Grozne vijesti. Draga naša Mašo, svi se nadamo da ćeš biti dobro!", napisala je na Telegramu čelnica bjeloruske opozicije u egzilu Svjetlana Tihonovska.

image

Svjetlana Tihonovska

John Thys/Afp

Kalesnikova, jedna od vođa masovnih uličnih prosvjeda protiv Lukašenka 2020., služi 11-godišnju kaznu zbog, kako je rekla, izmišljenih optužbi za sudjelovanje u masovnim nemirima.

Sud je presudio da je sudjelovala u "zavjeri za preuzimanje vlasti", da je kriva za "pozive na djelovanje kojim se podriva nacionalna sigurnost" te za "stvaranje ekstremističke grupe".

Kalesnikova(40) je do nedavno bila u zatvorskoj ćeliji, ali nije jasno koliko dugo i od kojeg datuma, navodi Babariko na Telegramu.

Kalesnikova je vodila predsjedničku kampanju Bakarika koji se pokušao suprotstaviti Lukašenku na izborima 2020. nakon kojih su izbili masovni prosvjedi koje je vlast nasilno ugušila.

Nakon što je Babariko uhićen uoči izbora na kojima je uvjerljivo pobijedio Lukašenko, Kalesnikova je podržala Tihanovsku.

Na spektakularan način uhićena je jer se usprotivila pokušaju da je izbace iz zemlje. Njoj bliske osobe rekle su da su je bjeloruski specijalci oteli, stavili joj vreću na glavu i odveli do granice s Ukrajinom. Kako je odbila napustiti Bjelorusiju, iskočila je kroz prozor i poderala svoju putovnicu te je zbog toga završila u zatvoru.

Jedna je od triju žena koje su vodile oporbeni pokret protiv Lukašenka. Tihanovska i Veronika Cepkalo otišle su egzil pod pritiskom vlasti.

Nekoliko tjedana nakon presude Kalesnikovoj je Vijeće Europe dodijelilo nagradu za ljudska prava Vaclav Havel za 2021., ozdravivši njezinu "hrabrost".

Oporbeni pokret koji je okupljao desetke tisuća prosvjednika ljeti 2020. postupno je ugušen masovnim uhićenjima, protjerivanjem oporbenih vođa, gušenjem medija i nevladinih udruga.

Zapad je donio nekoliko krugova sankcija protiv Minska koji uživa stalnu podršku Moskve.

Saveznica Rusije, Bjelorusija je poslužila kao baza ruskim vojnicima u agresiji početoj na Ukrajini kraljem veljače, no bjeloruska vojska do sada nije sudjelovala u borbenim operacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:05