OSUĐEN PO NOVOM ZAKONU

KRIV JER JE GAY U punoj sudnici na klupi mladić dobio 20 udaraca kožnim bičem: 'Bio je sretan jer ga nisu kamenovali'

Nedugo nakon uvođenja novog antigay zakona, u Nigeriji je počeo masovni obračun s homoseksualcima
 Wikimedia Commons

Suđenje prvom od desetak muškaraca u Nigeriji ovog tjedna uhićenih zbog svoje homoseksualnosti ipak nije završilo najvećom predviđenom kaznom - kamenovanjem do smrti. I sam optuženik, 20-godišnji Mubarak Ibrahim, sretan je što je dobio 'samo' 20 udaraca bičem i globu od 30-ak dolara.

U Nigeriji je prije nekoliko dana na snagu stupio novi zakon kojim se izričito zabranjuje ne samo bračna zajednica između osoba istog spola, nego i homoseksualne organizacije i javno iskazivanje nježnosti prema pripadnicima istog spola, a najveća kazna je zatvorska kazna do 14 godina.

Međutim, u devet od 36 nigerijskih saveznih država sudovi primjenjuju islamski šerijatski zakon, koji predviđa kaznu kamenovanja. Upravo po tom zakonu sudi se dvanaestorici muškaraca uhićenih prošlog mjeseca, među kojima je jedan kršćanin, jer su bili članovi homoseksualnog kluba.

Ibrahimovo suđenje bilo je prvo na redu, dok su suđenja ostalima odgođena za sljedeći četvrtak.

Sud je kod Ibrahima uzeo u obzir olakotnu okolnost da se on, kako je sam priznao, samo jednom upustio u homoseksualne radnje i to prije sedam godina, kada ga je na sodomiju nagovorio ravnatelj srednje škole koju je tada pohađao, prenosi AP. Bičevan je odmah, kožnim bičem, na klupi pred punom sudnicom, a nakon bolne kazne uspio je sam ustati, izvještava reporter BBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:23