SPOMENIK RAZDORA

Križ iznad Sarajeva i dalje izaziva tenzije

 Klix.ba

SARAJEVO Improvizirano obilježje u obliku križa, podignuto proteklog vikenda na obroncima planine Trebević iznad Sarajeva, ne prestaje izazivati prijepore, a u novim pokušajima da ga se sruši betonsko-metalna konstrukcija osvanula je u srijedu teško oštećena i značajno nakrivljena.

Vlasti općine Istočni Stari Grad, na čijem je području križ podignut, još nisu donijele odluku što će učiniti s improviziranim obilježjem, iako je utvrđeno da je podignuto bez ikakvih dozvola. Načelnik te općine Bojo Gašanović i sam je u prvim reakcijama osudio podizanje improviziranog križa dodajući kako je to "sramota i za Srbe" te kako za podizanje takvog obilježja treba ispoštovati procedure i protokol. Postavljanje križa, koje se zbilo tijekom noći sa subote na nedjelju, organizirala je udruga pod nazivom Savez logoraša Republike Srpske navodeći kako bi on trebao podsjećati na Srbe ubijene tijekom rata na području Sarajeva.

Unatoč tome što prostor oko obilježja nadzire policija iz Istočnog Sarajeva, tijekom protekle noći izbijen je dio betonske oplate pa je stup ostao oslonjen tek na nekoliko metalnih šipki koje čine armaturu obilježja. Mjere osiguranja pooštrene su nakon što su protivnici podizanja takvog obilježja najavili da će ga ponovno pokušati ukloniti. Na takve najave odmah je reagirao Branislav Dukić, predsjednik udruge koja ga je podigla, najavljujući da će ga, bude li srušen, ponovno postaviti.

Sarajevski mediji obilježje su okvalifikacirali kao provokaciju s obzirom da je podignut na lokaciji s koje je tijekom opsade od 1992. do 1995. napadano središte grada, ocijenivši njegovo podizanje predizbornim podizanjem temperature i skupljanjem poena.

Zamjenik visokog predstavnika za BiH David Robinson u srijedu je obilježje na Zlatištu nazvao "grotesknom zloporabom vjerskog simbola", a osim negodovanja i oštrih osuda političkih stranaka koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo, podizanje obilježja u obliku križa potaknulo je i prijepore među strankama sa srpskim predznakom.

Bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva i član vodstva oporbene Nove demokratske partije (NDP) Radomir Kezunović kazao je kako podizanje ovog obilježja predstavlja "zloporabu simbola kršćanstva", a vlasti je pozvao da "nelegalni objekt" uklone, posebice stoga jer on samo potiče međuetničke napetosti.

Kezunović se nakon toga odmah našao na meti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranke koja je prva poduprla podizanje spornog križa. Zastupnik te stranke u parlamentu BiH Staša Košarac izjavio je kako Kezuinović "huška Srbe na Srbe".

Reagirajući na sve ovo poznati bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran Sarajlijama je preporučio da naprosto ignoriraju pokušaj da se na ovaj način skupljaju predizborni poeni pripisujući aktivnosti uz podizanje križa strahu čelnika RS Milorada Dodika od gubitka izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:14