SRUŠILI GA NJEGOVI

Kriza bez presedana u Zastupničkom domu SAD-a: Kevin McCarthy postao prvi predsjednik kojem je izglasano nepovjerenje

Kongresnik iz američke savezne države dobio je "otkaz" nakon pobune krajnje desnog krila Republikanske stranke

Kevin McCarthy

 CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Kevin McCarthy postao je prvi predsjednik Zastupničkog doma u povijesti kojemu su zastupnici izglasali nepovjerenje, piše The Guardian.

Kongresnik iz američke savezne države dobio je "otkaz" nakon pobune krajnje desnog krila Republikanske stranke kojoj su vjetar u leđa dali zastupnici Demokratske stranke kojima se nije sviđalo kako je McCarthy vidio problematiku državne potrošnje te kako je s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom pregovarao o državnom proračunu.

image

Kevin McCarthy

CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Dvjesto šesnaest zastupnika bilo je za to da se McCarthyju izglasa nepovjerenje dok je protiv tog prijedloga bilo njih 210.

McCarthy je kongresnik od 2007. godine, a u siječnju je postao predsjednik Zastupničkog doma. Međutim, povjerenje mu je dano tek nakon 15 rundi glasovanja za predsjednika.

McCarthyja je tada podržalo desno krilo stranke, ali tek nakon što je ispunio njihove zahtjeve koji su rezultirali njihovim usponom u hijerarhiji stranke.

Isti ti pripadnici desnog krila koji su mu omogućili da postane predsjednik Zastupničkog doma kasnije su protiv njega pobunili jer se s Bidenom i Demokratskom strankom dogovorio oko podizanja gornjeg limita javnog duga SAD-a.

image

Kevin McCarthy

Mandel NGAN/AFP

McCarthy je prošlog vikenda sa zastupnicima Demokratske stranke postigao privremeni dogovor oko državnog proračuna koji je spriječio privremenu blokadu državne potrošnje.

Kongresnik Matt Gaetz, zastupnik Republikanske stranke iz savezne države Floride, zbog toga je u ponedjeljak podnio zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja McCarthyju.

image

Matt Gaetz

WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Iako je većina zastupnika Republikanske stranke bila za McCarthyja, inače saveznika bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, sudbinu su mu zapečatili "prebjezi" iz Republikanske stranke i zastupnici Demokratske stranke koji ga nikada nisu podržavali.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a sada mora pronaći novog predsjednika.

Dužnost će privremeno preuzeti kongresnik Patrick McHenry iz savezne države Sjeverne Karoline.

image

Patrick McHenry

Mandel Ngan/Afp

Republikanci su trenutno većina u Zastupničkom domu te raspolažu s 221 foteljom. Demokrati raspolažu s 212, a dvije su prazne. Zastupnički dom SAD-a broji 435 zastupnika, što znači da je 218 glasova dovoljno za izglasavanje zakona i drugih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:43