ZDRAVSTVENA KRIZA

KRIZA U NEW YORKU SVE JE VEĆA De Blasio moli državu za pomoć u borbi protiv koronavirusa

 AFP

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio zatražio je u petak izdašniju pomoć vlade u saniranju posljedica epidemije Covid-19 jer najnoviji podaci ukazuju na pravu ekonomsku katastrofu.

Prošli tjedan je bez posla ostalo više od 700.000 radnika, a u posljednja dva tjedna je naknadu za nezaposlene zatražilo 10 milijuna radnika.

"Svjedočimo najvećem krvoproliću na američkom tržištu rada od Velike krize", slikovito se izrazio Joe Bruseuelas, glavni ekonomist u konzultantskoj tvrtki za poreze i reviziju RSM u Austinu, Teksasu.

De Blasio, gradonačelnik najvećeg američkog grada teško pogođenog pandemijom koronavirusa, zaziva izdašniju saveznu pomoć.

Traži dodatnih 1000 medicinskih sestara, 150 liječnika i 300 respiratornih terapeuta u očekivanju porasta broja oboljelih od korone.

"Nekako mi se čini da u Washingtonu prevladava mišljenje da imamo tjedne za pripremu. Nemamo više tjedne, sada govorimo o danima", rekao je de Blasio.

Više od četvrtine od 6058 umrlih u Americi od korone je iz New Yorka.

Gradonačelnik ističe da će gradu do kraja sljedećeg tjedna biti potrebno 2500 do 3000 respiratora,

Najveća javna zdravstvena ustanova u zemlji, New York City Health&Hospitals, najavila je otvaranje dodatnih 3000 bolničkih kreveta za kritične pacijente do 1. svibnja, čime bi se utrostučio kapacitet 11 bolnica u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:44