SVE SE MIJENJA

Krize prijete ugledu britanske monarhije: ‘Mislim da slijede turbulentna vremena‘

Sada je opasnost u Harryjevoj otuđenosti, kraljičinom pristupu skandalu s Andrewom i predstojećoj Charlesovoj vladavini

Kraljevska obitelj

 Andrew Parsons/Parsons Media// Eyevine/Profimedia/Andrew Parsons/Parsons Media// Eyevine/Profimedia

Britanska kraljevska obitelj ostavila je loš dojam svojim pristupom pogibiji princeze Diane prije 25 godina, što je dovelo do postupne i uglavnom uspješne promjene u upravljanju njezinom javnom slikom, no nedavne krize ponovno dovode u pitanje tu modernizaciju.

Smrt princeze od Walesa 31. kolovoza 1997. izazvala je sveopću žalost u državi, što je u početku zateklo vrh kraljevske obitelji uključujući kraljicu Elizabetu II i njezina sina princa Charlesa.

Naposljetku su priznali da je bilo propusta i da obitelj mora okrenuti stranicu desetljeća razvoda, obiteljskih svađa i skandala koji su načeli njihov ugled u javnosti.

Četvrt stoljeća kasnije monarhija ima puno bolji PR, vičan društvenim medijima i sposoban brzo reagirati, i koji istodobno uspijeva samouvjereno organizirati velike događaje kao što je bila proslava platinastog jubileja u lipnju.

No, nedavne kontroverze, osobito veze princa Andrewa s bogatim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i odlazak princa Harryja sa suprugom Meghan Markle iz obiteljskog krila, dovode u pitanje transformaciju monarhije.

"Dianina smrt je bila taj nagli zaokret zbog kojeg je monarhija morala promijeniti svoj imidž u javnosti, prihvatiti moderniji, ekspresivniji imidž u ‘celebrity‘ stilu da bi se svidjela publici”, rekao je povjesničar kraljevske obitelji Ed Owens za AFP.

Sada vidi opasnost u Harryjevoj otuđenosti, kraljičinom pristupu skandalu u kojoj je upleten Andrew i predstojećoj Charlesovoj vladavini.

"Mislim da slijede turbulentna vremena”, rekao je Owens.

Rehabilitirani Charles

Nakon što je Diana poginula, kraljica i Charles ostali su danima u dvorcu Balmoral, u svojoj zabačenoj rezidenciji u Škotskoj, ne dajući izjave za javnost.

Uz druge propuste, pod utjecajem medija raširilo se stajalište da obitelj nije shvatila koliko je taj trenutak važan cijeloj naciji.

Kraljevski komentatori ne slažu se u tome koliko je ta kritika bila poštena, napominjući da su obitelji prioritetno bilo pomoći Williamu i Harryju koji su iznenada ostali bez majke i organizirati složeni pogreb.

No odnos prema medijima Buckinghamske palače postupno se promijenio i angažirano je više iskusnih PR-ovaca.

Robert Hardman, autor knjige "Kraljica našeg doba: Život Elizabete II” objavljene ove godine, tvrdi da je to bila postupna "evolucija".

"Monarhija nije poput nekog brenda žitarica, nju se ne prepakirava”, napomenuo je.

"Ona se mijenja polako, neprimjetno, ali odlučno. Zaista se tih godina osjećalo da se stvari moraju promijeniti. No ne možete ni iznenada sve uništiti”.

Kraljica, koja je bila na glasu da joj je više stalo do njezinih pasa i konja nego do podanika, dobila je tako "humaniji” imidž.

Charlesu, kojega su ismijavali da je napuhan i ukočen, također je podvrgnut ‘makeoveru‘. William i Harry bili su ključni u tome, postavši, poput Diane, "osjećajni prinčevi” kojima otac pomaže, rekao je Owens.

"Njegov imidž jako je pažljivo rehabilitiran oko ideje da je brižan otac dvojice sinova pogođenih tragedijom majčine smrti”, dodao je.

Velika pogreška

Hardman je rekao da kraljevska palača danas, umjesto da kao prije "pognute glave čeka da vidi kako će se stvari razvijati”, obično brzo i odlučno reagira na kontroverze.

Podsjetio je na njezin pametni odgovor prošle godine da se "sjećanja mogu razlikovati” nakon senzacionalnih tvrdnji Meghana i Harryja da je ona u obitelji bila izložena rasizmu.

Ali po mišljenju drugih pratitelja kraljevske obitelji, odlazak tog para 2020. u Ameriku, nazvan „Megxit”, zahtijeva mnogo više kontrole štete jer je Harry ostavio "veliku prazninu” u toj instituciji, rekao je Owens.

"Meghan je također utjelovila neke vrline koje je i Diana željela projicirati, u smislu emocija i kontakta", rekao je.

Istodobno, reakcija kraljice na skandal u koji se upleo Andrew, za kojeg se govorilo da joj je omiljeni sin, podsjeća na pogreške iz Dianine ere. Owens smatra da je to njezina "velika pogreška” zadnjih desetljeća.

Andrew je u veljači sklopio nagodbu u tužbi zbog spolnog zlostavljanja u SAD-u sa Epsteinovom žrtvom. Mjesec dana poslije kraljica su jako kritizirali jer mu je dopustila da je prati na komemoraciji u čast njezinu pokojnom suprugu princu Philipu.

"Debakl s Andrewom sugerira da kraljica možda nije baš dobro naučila lekciju iz kraja 1990-ih”, rekao je Owens.

"Trebala je više uvažiti mišljenje javnosti i držati Andrewa postrani”.

Kraljevski povjesničar vidi puno sličnih ‘kikseva‘ pred predstojeću Charlesovu vladavinu jer se on upleo u nekoliko skandala zbog prikupljanja sredstava za svoje dobrotvorne organizacije, uz dugogodišnju zabrinutost zbog njegova miješanja u politiku.

Za razliku od kraljice, Charlesu nedostaje "suptilnosti”, rekao je Owens. "Tako da su i tu problemi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:11