ZARAZA BUJA

Krizni stožer predložio vladi Srbije strože mjere, Kon o ispraćaju Irineja: ‘To je velik rizik‘

‘Veliki je rizik ispraćaj partijarha Irineja. Dužnost mi je da to kažem - takav skup nije prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti‘
Bolnica u Beogradu
 Oliver Bunic/AFP

Član Kriznog stožera srbijanske vlade Predrag Kon izjavio je u petak da je medicinski dio stožera napisao prijedlog novih strožih epidemioloških mjera i dostavio ga predsjednici Vlade Ani Brnabić, a očekuje da će ih ona priopćiti u subotu.

Kon je večeras za Radio-televiziju Srbije (RTS) istaknuo kako je sjednici Kriznog stožera bila takva situacija da je medicinski dio insistirao na tome da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mjera.

Zato smo nastavili sa radom i napisali prijedlog koji je dostavljen predsjednici Vlade, rekao je Kon za RTS, ne navopdeći o kakvim se mjerama radi osim da su "rigoroznije" od postojećih.

Na pitanje šta će se desiti ako Vlada ne prihvati prijedlog, Kon je odgovorio kako je "teško moguće" da će se to dogoditi.

Tiskovna konferencija Kriznog stožera, najavljena dana za 15 sati, odložena je bez obrazloženja, uz najavu da će mjere biti objavljene u subotu.

Beograd je u petak s 2208 pozitivnih na koronavirus ponovno bio prvi na popisu gradova s najviše zaraženih, u danu kad je Srbija zabilježila novi uzastopni rekord po broju umrlih i novoinficiranih i prijavila 30 smrtnih slučajeva i 6254 pozitivnih.

Kon je za RTS upozorio i da će ispraćaj patrijarha srpskog Irineja, koji je jutros umro u 91. godini od posljedica zaraze koronavirusom, biti rizičan.

"Veliki je rizik ispraćaj i pokop partijarha Irineja. Moja je dužnost da to kažem - takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti", rekao je Kon i uputio apel svima koji će, unatoč upozorenjima, nazočiti sprovod poglavara SPC-a da koriste masku, vode računa o distanci i pokušaju izbjeći svaku mogućnost zaraze.

Poglavar SPC-a bit će pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu u nedjelju, a sveta liturgija počet će u devet sati.

Dan ranije, u subotu, kovčeg će biti izložen na odru u katedralnoj beogradskoj crkvi Svetog arhangela Mihalila.

Patrijarh Irinej predvodio je 1. studenog u Podgorici liturgiju mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohoju, koji je koncem listopada preminuo od posljedica infekcije covidom-19.

Četiri dana kasnije, 4. studenog, patrijarh Irinej primljen je na covid odjel Vojno-medicinskog centra "Karaburma" u Beogradu nakon što je pozitivno testiran na korona virus, a nakon što mu se stanje u četvrtak pogoršalo, preminuo je u petak ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:50