NOVI NAPAD

Krstareća raketa lansirana iz Jemena pogodila tanker, plovio je prema Jadranu

Brod je ukrcao biljno ulje i biogoriva u Maleziji i krenuo je prema Veneciji, pokazuju podaci tvrtke za praćenje brodova Kpler

Razarač američke mornarice USS Mason

 Katrina Parker/Afp

Protubrodska krstareća raketa lansirana iz Jemena, s područja pod kontrolom Hutija, pogodila je komercijalni tanker te izazvala požar i materijalnu štetu, no nije bilo žrtava, priopćila je američka vojska, piše Reuters.

Napad na tanker STRINDA dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 21:00 GMT, rekao je američki dužnosnik za Reuters. Drugi američki dužnosnik rekao je da je STRINDA mogla samostalno ploviti i nakon napada.

‘Nije bilo američkih brodova u blizini u vrijeme napada, ali razarač američke mornarice USS MASON odgovorio je na poziv M/T STRINDA i trenutno pruža pomoć‘, objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snaga na Bliskom istoku.

Tanker za kemikalije plovi pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik, Mowinckel Chemical Tankers, i upravitelj Hansa Tankers još nisu komentirali događaj.

Hutiji, inače skloni Iranu, uključili su se u sukob Izraela i Hamasa te napadaju brodove na važnim plovnim putevima i ispaljuju projektile na sam Izrael.

U subotu su Hutiji rekli da će gađati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost, i upozorili međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

STRINDA je ukrcala biljno ulje i biogoriva u Maleziji i krenula je prema Veneciji u Italiji, pokazuju podaci tvrtke za praćenje brodova Kpler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:26