OPAKI ZNAMEN

Krv svetog Januarija nije postala tekuća, vjernici u Napulju strahuju: ‘Hoće li se Vezuv probuditi?‘

Vjernički puk na jugu Italije je silno zabrinut: što nas može još gore zadesiti od opake pošasti koja traje, pandemije?
 Alberto Pizzoli/AFP

Dio napuljskog stanovništva je veoma zabrinut: krv svetog Januarija (napoletanski talijanski: san Gennaro) nije se vratila u tekuće stanje u srijedu.

Uzalud je staklena ampula sa zgrušanom krvlju podizana uz uobičajene molitvene formule. Napuljski vjernički puk smatra opakim znamenom kad se krv ne vrati u tekuće stanje. Ove godine više nego inače: što još može biti gore od ove pošasti koju je prouzročio covid-19? Treba li se plašiti njezina još žešćeg haranja sljedećih mjeseci? Ili će se probuditi Vezuv, koji spava od 1944? Ili će, ne daj Bože, Napoli ispasti iz Lige A?

Doduše, od triju datuma u godini kada kardinal nadbiskup ili pomoćni biskup manipulira ampulom, za 16 prosinca se najmanje mari. Upravo tada češće izostane preobrazba koju Katolička crkva ne klasificira kao čudo (miraculum), nego kao čudesan znak (prodigium). Tada se ampula vadi samo u kapeli svečeve riznice. Spomen je na isti nadnevak 1631, kada je vezuvska lava stigla do granice grada Napulja.

Stanovnici su u procesiji pronijeli moćnik sa svečevim kosima i ampulu sa zgrušanom krvlju, pa se erupcija zaustavila. Prvi put u godini ampula se vadi iz riznice u subotu uoči prve svibanjske nedjelje i nosi u procesiji do bazilike sv. Klare u spomen na prijenos svečevih kostiju s Marcianskog polja i iz Monteverginea u Napulj. Najpoznatiji datum za repetitivno čudo je 19 rujna, godišnjica svečeva mučeništva i njegov spomendan, kada je i svečano bogoslužje u Stolnici. Vade ampulu i u drugim prigodama, na primjer kada naiđe važan gost. Papa Frane bio je vidno iznenađen kada je tekućina u ampuli počela bućkati u njegovim rukama 21 ožujka 2015.

Nisu bili te sreće ni Benedikt XVI, ni sv. Ivan Pavao II. Posljednji papa koji je uspio u tom pothvatu prije Frane bio je bl. Pio IX, pošto je 1848 protjeran iz Rimske Republike u utekao na napuljsko ozemlje. Sv. Pavao VI je 1969 očistio rimski kalendar od sumnjivih i mitskih svetaca, pa je otpao i sv. Januarij, ali je se njegov kult obdržava lokalno u Napulju – inače bi bilo revolucije.

Kardinal Michele Giordano dao je analizirati sadržaj ampule. To je proveo Pier Luigi Baima Bollome, poznat po istraživanju Torinskog platna. Spektroskopijom je ustanovio nazočnost hemoglobina i produkata njegova raspadanja. „To nije posve siguran dokaz nazočnosti krvi u ampuli, ali isključuje druge tvari“, prosudio je Baima Bollome. On je konstatirao da se prah u ampuli od 1389 pretvorio u tekućinu oko deset tisuća puta, u veoma različitim klimatskim i kulturalnim uvjetima. Čini se da ne ovisi ni o pokretima, jer katkada nađu ampulu s već tekućim sadržajem. Nitko ne želi ampulu otvoriti i analizirati uzorak sadržaja. Ne preostaje nego vjerovati ili ne vjerovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 04:24