ŽESTOKI SUKOBI

Krvava nedjelja u Mjanmaru: Ubijeno najmanje 39 osoba, tvornice gore, napadnuto više Kineza

Policajci i vojnici sukobili su se s prosvjednicima naoružanim palicama i noževima
Prizori iz Mjanmara
 Str/AFP

Mjanmarske sigurnosne snage ubile su u nedjelju najmanje 39 ljudi, među kojima 22 u okrugu Hlaingtharyaru u Yangonu, priopćila je Udruga za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) koja pruža odvjetničke usluge.

Hunta na vlasti u Mjanmaru uvela je u nedjelju navečer izvanredno stanje u dvjema općinama na širem području Yangona, izvijestila je državna televizija.

Sigurnosne snage usmrtile su najmanje 22 prosvjednika u siromašnom, industrijskom naselju Hlaingthaya u predgrađu glavnoga grada, a tvornice koje se financiraju iz kineskih tvrtki zapaljene su, objavljeno je.

Još 16 prosvjednika ubijeno je u drugim mjestima, objavio je AAPP.

image
Str/AFP

Dodaje da je ubijen i jedan policajac u najkrvavijem danu dosad otkako je 1. veljače vojska izvela puč i srušila izabranu čelnicu Aung San Suu Kyi.

U Yangonu, gospodarskom središtu zemlje, u općini Hlaing Tharyar policajci i vojnici sukobili su se s prosvjednicima naoružanim palicama i noževima, koji su se skrivali iza provizornih barikada i razbježali se kada su sigurnosne snage zapucale.

Kinesko veleposlanstvo u Mjanmaru objavilo je na svojoj mrežnoj stranici da je mnogo kineskih zaposlenika ozlijeđeno i blokirano jer su dvije tvornice u okrugu Hlaingthaya u Yangonu opljačkane i uništene.

image
Prizori iz Mjanmara
Str/AFP

Veleposlanstvo je odmah zatražilo da se hitno zajamči sigurnost kineskih državljana u situaciji koju naziva "vrlo ozbiljnom".

Dodaje da je oglašeno upozorenje Kinezima u Mjanmaru no ne navodi pojedinosti o ozljedama kineskih zaposlenika, prenosi Reuters.

Hunta je proglasila izvanredno stanje u dvjema četvrtima najvećega grada Yangona.

Hunta predaje "upravnu i pravosudnu vlast u prilikama izvanrednog stanja regionalnom zapovjedniku Yangona kako bi (...) uspješnije jamčio sigurnost, vladavinu prava i mir", izvijestio je televizijski voditelj.

image
Prizori iz Mjanmara
Str/AFP

Mjanmar je u kaosu od puča 1. veljače kojim je vojska zaustavila napore prema demokraciji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine zbog čega su slijedile osude zapadnog svijeta, a u susjedstvu vlada sve veća zabrinutost.

Preuzimanje vlasti vojska opravdava tvrdnjom da su izbori u studenom, koje je premoćno osvojila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) Aung San Suu Kyi, obilježeni prijevarom, a protiv nje su podignute optužnice za korupciju.

Skupina za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je vojsku za uporabu borbenih taktika protiv prosvjednika.

Međunarodni pritisak raste - zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Ujedinjeni narodi kazali su da vojska vjerojatno čini zločine protiv čovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 21:26