POGINULO ŠESTERO DJECE

Krvavi detalji operacije u Siriji, čuju se i prve kritike na račun SAD-a: ‘Istražit ćemo‘

‘Na početku operacije al-Quraishi je aktivirao bombu koja je ubila njega i članove njegove obitelji, uključujući žene i djecu‘

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi

 Afp

Vođa džihadističke skupine Islamske države (IS) poginuo je u četvrtak u akciji američkih specijalaca na sjeveru Sirije tako što je detonirao bombu usmrtivši sebe i članove svoje obitelji, objavile su američke vlasti.

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi vodio je IS od smrti njezina utemeljitelja Abu Bakra al-Bagdadija, koji je također poginuo detoniravši eksploziv tijekom američke operacije 2019.

"Zahvaljujući našim sposobnim i hrabrim vojnicima, sklonili smo s bojišta čelnika IS-a. Svi Amerikanci su se sigurno vratili iz akcije", priopćio je predsjednik Joe Biden.

image
Aaref Watad

Quraishi je bio vrlo tajnovit otkada je naslijedio Bagdadija koji je skupinu vodio na vrhuncu samoproglašenog kalifata na golemim predjelima Sirije i Iraka pod kojim su bili milijuni ljudi.

Nakon poraza na bojnome polju prije gotovo tri godine, IS je izvodio gerilske napade u Iraku i Siriji.

image
-
image
-

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je da je Quraishi ubijen u akciji specijalaca.

"Na početku operacije meta je aktivirala bombu koja je ubila njega i članove njegove obitelji, uključujući žene i djecu", izjavio je dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je akciju opisao kao uspješnu protuterorističku misiju i dodao da među Amerikancima nije bilo žrtava.

image
Muhammad Haj Kadour
image
Izzeddin Kasim

Sirijski spasioci su objavili da je najmanje 13 ljudi, uključujući žene i djecu poginulo u pucnjavi i eksplozijama nakon upada američkih specijalaca u kuću u području Atmeh blizu granice s Turskom.

Nešto kasnije iz UN-a su izdali priopćenje u kojem stoji da je najmanje šestero djece poginulo u okršaju.

- UNICEF je potvrdio da je najmanje šestero djece poginulo, a jedna curica je teško ozlijeđena u okršajima koji su se dogodili na granici Sirije i Turske. Izvještaji iz Atmeha također govore da su područja na kojima žive civile jako oštećena. Moram naglasiti da je područje oko Idliba dom 1,2 milijuna djece koje hitno trebaju pomoć. Tu je sve puno izbjeglica koje su pobjegle iz drugih područja Sirije. Val nasilja, nažalost, dolazi u trenucima kada su na tom području zabilježene rekordno niske temperature, u posljednja dva tjedna petero djece preminulo je od posljedica smrzavanja - stoji u priopćenju koje potpisuje Bertrand Bainvel, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

image
Izzeddin Kasim
image
Rami Al Sayed

Postupci američke vojske za izbjegavanje civilnih žrtva pod oštrim su povećalom nakon napada dronom na važnu metu u Afganistanu kojim se Pentagon isprva hvalio kao velikim uspjehom. No kasnije se ispostavilo da je ondje poginulo 10 civila, a niti jedan vojnik.

Glasnogovornik ministarstva obrane SAD-a John Kirby potvrdio je da će se provesti istraga oko cijele operacije u Siriji s naglaskom na civilne žrtve. Međutim, naglasio je kako je uvjeren da američke snage nemaju veze sa stradavanje civila. Dodao je da su Qurayshija identificirali pomoću DNK i otisaka prstiju.

Na pitanje je li odlučeno da u napad idu specijalci, umjesto da se izvede napad dronom, zbog ranijih zračnih napada u Kabulu u kojima su ubijeni civili, Kirby jer kazao da čine sve 'u skladu s odlukom da bude što manje civilnih žrtava'. No dodao je i da ne znaju točno tko je sve poginuo u ovoj akciji.

Rekao je i da je operacija planirana mjesecima unaprijed, no odluka o trenutku napada donesena je s obzirom na Qurayshijev dnevni raspored, vremenske prilike i slične varijable.

'Islamska država je sada bez vođe. Ali ovo nije trenutak za slavlje - oni su i dalje vrlo velika prijetnja', rekao je Kirby.

Rekao je i kako je iz tog područja evakuirano ukupno 10 ljudi, među kojima je bilo i djece.

Dodao je da su američke snage ušle u otvoreni sukob s jednim od Quraishijevih pomoćnika i njegovom suprugom. Oboje su ubijeni, a 'čini se kako je ubijeno i dijete', kazao je Kirby.

Brojne džihadističke skupine povezane s Al Kaidom djeluju na sjeverozapadu Sirije, posljednjem velikom uporištu pobunjenika protiv predsjednika Bašar al-Assada u deset godina dugom građanskom ratu. Ondje se skrivaju i čelnici IS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:53