ŽESTOKE BORBE

Krvavi kaos u Sudanu, u svom domu napadnut i veleposlanik EU: ‘Strahujemo od proširenja sukoba‘

Smrtonosna borba za vlast je onemogućila prijelaz s vojne hunte na civilnu vladu i izazvala strah od proširenja sukoba

Abdel Fattah al-Burhan

 Ashraf Shazly/Afp

Veleposlanik EU-a u Sudanu napadnut je u svom domu u Kartumu, rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell, a prenosi BBC.

Borrell nije otkrio detalje napada, niti je li veleposlanik ozlijeđen.

"Sigurnost diplomatskih prostorija i osoblja primarna je odgovornost sudanskih vlasti i obveza prema međunarodnom pravu", rekao je Borrell, koji nije imenovao veleposlanika EU-a u Sudanu, iako je riječ o irskom diplomatu Aidanu O‘Hari.

Obje sukobljene strane u Sudanu tvrde da su ostvarile dobitke u ponedjeljak dok je nastavak sukoba doveo do prekida opskrbe vodom i električnom energijom u glavnom gradu, a specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda u zemlji je rekao da protivnici nisu pokazali da su spremni pregovarati.

Najmanje 185 ljudi je izgubilo živote, a više od 18.000 je ozlijeđeno u sukobu između redovne vojske Sudana i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), rekao je specijalni predstavnik UN-a Volker Perthes usred zračnih napada i borbi u Kartumu te sukoba diljem zemlje.

Smrtonosna borba za vlast je onemogućila prijelaz s vojne hunte na civilnu vladu i izazvala strah od proširenja sukoba.

Dim se nadvio nad glavnim gradom, a stanovnici su svjedočili zvukovima zračnih napada, topničke paljbe i pucnjave koja je zatvorila bolnice u gradu nevičnom nasilju.

"Dvije strane koje se bore ne djeluju kao da trenutno žele medijaciju radi (postizanja) mira između njih", rekao je Perthes novinarima videovezom iz Kartuma.

Dodao je su protivnici pristali na trosatno humanitarno primirje.

Borbe međutim traju drugi dan zaredom unatoč obećanjima o smirivanju sukoba, prema reporterima televizija Al Jazeera i Al Arabiya u glavnom gradu.

Borbe koje od subote traju u Kartumu i njegovim susjednim gradovima Omdurmanu i Bahriju najgore su u posljednjih nekoliko desetljeća i mogle bi uzrokovati podjelu Sudana između dvije vojne skupine koje su dijelile vlast tijekom nestabilne političke tranzicije.

Šef vojske general Abdel Fattah al-Burhan upravlja vladajućom koalicijom instaliranom nakon državnog udara 2021. i svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara Bashira usred masovnih prosvjeda.

Vođa RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, njegov je zamjenik.

Prema međunarodno podržanom planu tranzicije, RSF se uskoro trebao stopiti s vojskom.

Burhan je u ponedjeljak RSF nazvao pobunjeničkom skupinom i naredio njeno raspuštanje dok su dvije strane međusobno oštro optuživale.

Za britanski televizijski kanal Sky News je rekao da je siguran u predsjedničkoj gostinskoj kući unutar ograđenog područja ministarstva obrane.

RSF-ov vođa Hemedti, čija lokacija nije poznata od subote, šefa vojske je nazvao "radikalnim islamistom koji bombardira civile iz zraka".

Nastavak nasilja mogao bi destabilizirati regiju i potaknuti natjecanje za povećanjem utjecaja između Rusije i Sjedinjenih Država i između regionalnih sila koje su podržavale različite aktere u Sudanu.

Egipat, koji već duže vrijeme ne vjeruje u političke promjene u Kartumu, najvažniji je podupiratelj sudanskih oružanih snaga.

Hemedti je pak njegovao odnose s nekoliko stranih sila, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju.

Nije bilo naznaka u ponedjeljak da je neka od strana spremna povući se.

Iako je vojska brojnija i upravlja zrakoplovstvom, RSF je široko raspoređen po četvrtima Kartuma i drugih gradova, zbog čega nijedna strana nema mogućnost postizanja brze pobjede.

Sukobi između protivnika u Darfuru su u međuvremenu izazvali bojazan od obnove sukoba u zapadnoj pokrajini u kojoj su od 2003. bjesnile krvave borbe u kojima je živote izgubilo više od 300.000 ljudi, a raseljeno je 2,7 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:10