BILANCA UŽASA

Krvavi lokalni izbori u Meksiku, dosad likvidirano 88 kandidata: ‘Mafija ih ubije pa postavi svoje ljude‘

Nasilje protiv kandidata je poraslo isto kao i nasilje u cijeloj zemlji.S 85.000 žrtava u protekle tri godine dostiglo je novi vrhunac
Policija u Meksiku, ilustracija
 Casas Leonardo/eyepix/abaca/Abaca Press/Profimedia

"Danas je poseban dan”, kaže Alma Baragan uzbuđeno u kameru. Tim videom ona kao kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona, grada u središnjem Meksiku, poziva svoje pristalice na predizborni skup. To je bio njen posljednji video u životu.

Nešto kasnije ova šezdesetjednogodišnja političarka ležala je na odru - ustrijelili su je sviše metaka (naslovna slika). U Meksiku će 6. lipnja biti održati parlamentarni, regionalni i lokalni izbori, piše Deutsche Welle.

Berragan je pripadala građanskom pokretu lijevog centra. Ona je prema podacima konzultantske tvrtke Etellekt osamdeset i osmi kandidat koji je ubijen u predizbornoj kampanji.

Zakazala je sigurnosna strategija

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je u krajem svibnja na konferenciji za medije izrazio žaljenje zbog njene smrti i za ubojstvo optužio organizira kriminal. Analitičari kažu da mafija postavlja svoje kandidate, a druge kandidate ubija, i da to nije ništa novo u Meksiku.

„Ali ovim se pokazuje da ni ova vlada nije stavila nasilje pod kontrolu”, kaže Alejandro Hope u razgovoru za DW. Sveučilišni profesor i politički savjetnik Ruben Aguilar dolazi do sličnih zaključaka: „Nasilje protiv kandidata je poraslo isto kao i nasilje u cijeloj zemlji.S 85.000 žrtava u protekle tri godine dostiglo je novi vrhunac. To pokazuje da je strategija sigurnosti zakazala”.

Baragan nije bila favorit na izborima, ali je na temelju svog svježeg i nekonvencionalnog načina u posljednjih nekoliko tjedana bila sve popularnija. Koliko je poznato, nije dobivala prijetnje, ali njezin grad se nalazi u saveznoj državi Gvanajuato, oko koje se posebno bore mafijaški klanovi, piše Deutsche Welle.

Gradonačelnici na nišanu mafije

Njeno ubojstvo usred dana za vrijeme jednog predizbornog skupa jedno je od mnogih u spirali političkog nasilja. Istog dana je u Acapulcu kandidat za gradonačelnika Alberto Alonso u svojem automobilu preživio pokušaj atentata vatrenim oružjem. U Jeliscu je kandidat za gradonačelnika Pedro Kumamoto dobio odsječenu svinjsku glavu kao prijetnju.

Stručnjak za sigurnost Hope kaže da kandidati za mjesto gradonačelnika češće bivaju mete mafije, jer su višestruko značajni za organizirani kriminal:„Prvo, kontrola lokalne policije je od strateškog značaja. Potom su gradonačelnici izvor informacija o ekonomskoj situaciji stanovnika, što je važno za “reketiranje”. Naposljetku, radi se o iznuđivanju novca ucjenom općine ili o dobivanju poslova na javnim natječajima”.

Demokracija u opasnosti?

Prema statistikama u toku je najkrvavija predizborna kampanja od 2000. Brutalnija kampanja dogodila se samo 2018. kada je sadašnji predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador sa svojim pokretom Morena došao na vlast u Mexico Cityju.Stručnjaci upozoravaju u svojim izvještajima da nasilje predstavlja atentat na demokraciju i da kompromitira integritet, neovisnost i autonomiju budućih autoriteta.

Hope, koji je od 2008. do 2011. radio za meksičku Službu ustavne zaštite i sigurnosti (CISEN) na to gleda drugačije: „Ogromna većina okruga su mirni, nasilje je fokusirano i često ga ne proizvodi organizirani kriminal nego politički protivnici ili mu je korijen u društvenim sukobima”.

I politički savjetnik Agilar ne vidi opasnost za demokraciju u cjelini: „Biraju se kandidati na 22000 položaja, 88 mrtvih je relativno mali postotak, ali je usprkos tome to tragedija za meksičku demokraciju”. I on smatra da pored mafije nasilju pribjegavaju i politički protivnici ili čak grupe iz iste stranke koji neke kandidate doživljavaju kao ugrožavanje njihovih privilegija.

Problem prepoznat, ali ne i riješen

Hope smatra da je sadašnja vlada prepoznala problem ali nije našla efikasnu strategiju za njegovo rješavanje: „Mehanizmi zaštite na koje se mogu osloniti političari – slično je s ugroženim novinarima ili aktivistima koji se bore za ljudska prava – jesu reaktivni ali ne i preventivni”, kaže ovaj stručnjak i dodaje da su ubojstva samo vrh ledenog brijega. Manje vidljiva je mafijaška metoda financiranja predizborne kampanje:

„Izborne komisije su razvile kontrolne mehanizme. Ali oni prema mom mišljenju nisu dovoljni. Predizborne kampanje su i dalje preplavljene morem ilegalnog novca”.

Agilar smatra da je sigurnosna strategija vlade promašena: „Nekažnjivost kod ubojstava je 98 posto. Dakle, svaki ubojica može računati s tim da ga neće izvesti pred sud”. Jedan razlog za to stanje jest nesposobnost policijskog i pravosudnog aparata, ali nedostaje i politička volja.

I strani promatrači su se mogli da uvjeriti koliko je ova tema zanemarena. Jean-Pierre Kingsley, bivši predsjednik kanadskog izbornog povjerenstva je poslije posjeta Meksiku izrazio zabrinutost zbog kupovine glasova i kandidata, zbog napetosti između vlade i izbornog povjerenstva kao i zbog faktičke vladavine kartela u nekim oblastima. Sjevernoamerička delegacija je razgovarala s brojnim institucijama i strankama, ali nju nisu primili ni vladajuća stranka niti ministar vanjskih poslova. Slučajnost?

Loši momci u vladajućoj stranci

Vladajuća stranka u tom pogledu svakako nije uzorna: 2015. je brat aktualnog predsjednika države Pio Lopez Obrador snimljen kako prima omotnice s gotovinom - vjerojatno za financiranje predizborne kampanje. Ali istraga do sada nije dala rezultate. Kandidati vladajuće stranke, Pokreta nacionalne obnove (MORENA) su na potjernici Sjedinjenih Američkih Država.

Među njima je i Rogelio Portillo Jaramillo, kandidat za gradonačelnika Uetama u saveznoj državi Michoacan, kojeg traži američka služba za suzbijanje trgovine narkoticima DEA. Evelyn Salgado je kandidatkinja za mjesto guvernera u Guerreru. Njezin svekar je uhićen pod optužbom da sudjeluje u organiziranom kriminalu. Istraga se vodi i protiv njenog muža i oca, za sada bez rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:55